Грипът завладява и Бургас

Грипът завладява и Бургас - E-Burgas.com

Грипната вълна настъва застрашително към Бургас. Масова заболеваемост е отчетена в голяма част от бургаските училища и в детските градини, сочи проучване на e-Burgas.com. В повечето от класовете и в групичките от малчугани в забавачниците има вече по няколко болни деца. Повалени от остри белодробни инфекции са и преодаватели. Прогнозата на учители, които имат опит от предишни години е, че до дни в града е твърде вероятно да бъде обявена грипна епидемия. За сега официална информация за заболеваемостта от грип през последната изминала седмица в областта няма. В официалния бюлетин на РЗИ, последните данни са за периода 01-08 януари. За това време регистрираните с остри респираторни заболявания пациенти са били 295 на брой. За следващия период-08-14 януари, информация липсва.

Увеличава се заболеваемостта в София-област, Благоевград, Пазарджик, Стара Загора, Сливен и Габрово, съобщава bTV. Перник обяви грипна епидемия в края на миналата седмица – до второ нареждане се преустановяват детските и женските консултации, свижданията в болниците и профилактичните имунизации. 15, 16 и 17 януари са обявени за неучебни на територията на областта.

Симптомите на грипа тази зима са бързо начало – в рамките на 2 – 3 часа се появяват висока температура, болки в мускулите, често има болки в гърлото и очните ябълки, и дразнеща кашлица.

Сазването на добра лична хигиена и ограничаването на контакти с много хора, са сред ревантивните мерки за предпазване. Ползването на маска може да ни омогне само ако я сменяме през около два часа, напомнят специалистите.

 

Коментари

Още от последните новини