Грипът тепърва настъпва, пикът ще е след Нова година

Грипът тепърва настъпва, пикът ще е след Нова година - E-Burgas.com

Гасега сме в началото на циркулация на грипни вируси, пик на епидемията се очаква след Нова година, почивките намаляват риска от епидемия. Това каза националният консултант по микробиология професор Тодор Кантарджиев пред БНТ.

Той обясни, че непроветряването на помещенията през студените дни е основна причина за разболяване и бе категоричен, че настинки няма, а по-скоро са вирусна инфекция всички тези симптоми като течене на нос и болене на глава.

"Установени са тежки вирусни грипни инфекции на едно дете и още има два случая на грип Б в Александровска болница, беше доказан и вирус А в Русе с тежка белодробна инфекции, което потвърждава, че е започнала циркулацията на грипа. Трябва да се яде витаминозна храна и да се пазим чрез ваксини срещу тежки белодробни инфекции, например", обясни проф. Тодор Кантарджиев.

Бoлните са най-заразни часове преди вдигане на температура, първите 24 часа. Кантарджиев открои, че мръсният въздух също намалява имунитета на дихателните пътища. Важно е да се мият улиците, коментира той.

"Трошеният камък запрашава много силно и затова трябва да се окопават дърветата и да не остава суха площ без засадена трева. Най-сигурните симптоми за грип са температура, болка в гърлото, тежест в гърдите, суха непродуктивна кашлица, много важен симптом е дразнене от светлината и особено показателно е, когато на пушача не му се пуши", отбеляза проф. Кантарджиев.

Коментари

Още от последните новини