Грипът идва през ноември, пикът му се очаква догодина

Грипът идва през ноември, пикът му се очаква догодина - E-Burgas.com

В момента в България грип няма. Грипът ще дойде през месец ноември, декември ще се разпространи и очакваме пикове през януари и февруари." заяви здравният министър Костадин Ангелов от трибуната на Народното събрание.

"Предлагам да се хващаме и да се държим здраво само за науката. Грип и Ковид 19 са две абсолютно различни заболявания, които нямат нищо общо помежду си. 

При грип А и Б етиологията и известна. При Ковид - също. Патогенезата също. По отношение на пътя на разпространение има разлики. При Ковид е почти известен. Диагностиката при Ковид е с условия - достоверност на извършваните тестове и реализирането на успешен сензитивен тест с доказана специфичност. 

Диференциалната диагноза при грип е известна, при Ковид не съвсем. Клиничната картина не е известна също. При грип е известно лечението, при Ковид няма такова. 

За Ковид 19 лечение в света няма. Ваксина за грип има, за Ковид 19 - няма. За какъв реалистичен план говорите, когато има толкова много неизвестни неща за Ковид 19. План може да се направи само, ако стъпваме на ясни факти. Има над 40 000 публикации за Ковид 19 с различни теории. Липсват най-достоверните проучвания. Да се направи план по подобие на плана на пандемичния грип, е невъзможно. 

Всички дейности от пандемичния план се прилагат там, където това е възмжоно, но той касае само действията на държавата при пандемичен грип. Осъвременяването на този план предизвиква активни действия през този период", допълни министърът. 

Коментари

Още от последните новини