Гринпийс събира подписи за каузата "Черно море - свободно от пластмаса"

Гринпийс събира подписи за каузата
снимка: inhabitat.com

Активисти искат Министерството на околната среда и водите да ограничи продажбата на пластмаса за еднократна употреба

Над 65 хил. българи се подписаха в онлайн петицията "Черно море - свободно от пластмаса"  на неправителствената екологична организация Гринпийс. Те настояват Министерството на околната среда и водите да вземe спешни мерки за намаляване на пластмасата за еднократна употреба. В този момент министерството преаразглежда законите за отпадъците на Европейския съюз. От Гринпийс искат още в България да се насърчат иновациите, а повторното използване и рециклирането на отпадъците да бъде приоритет за потребителите. 

"Над 8 милиона тона пластмаса попадат в световните морета всяка година. Морето се задушава и не може да се справи. Изхвърляме все повече и повече пластмаси, които често са ни съвсем ненужни. Замърсяването с пластмаси бързо превръща моретата в най-голямото сметище за отпадъци в света.Пластмасите остават в околната среда в продължение на стотици години, където убиват морските обитатели и навлизат в хранителната верига. Помогнете да спрем това." пишат от Гринпийс, а подписите в петицията се умножават с всяка изминала минута.

В много европейски страни отдавна забраниха продажбата на минерална вода в малки пластмасови бутилки, както и пластмасовите чинии и чаши за еднократна употреба. 

 

Коментари

Още от последните новини