Григор на финал в Букурещ

Григор на финал в Букурещ - E-Burgas.com
grigor dimitrovНай-добрият български тенисист Григор Димитров се класира за четвъртия в кариерата си финал на ниво ATP, като това се случи на турнира на клей в румънската столица Букурещ с награден фонд 485 769 евро. Поставеният под номер 1 в основната схема на надпреварата хасковлия престоя на корта едва 15 минути, след като съперникът му на 1/2-финала Гаел Монфис (Франция) се отказа заради контузия на десния крак при изоставане от 1:5 в първия сет. Това означава, че в утрешния сблъсък за трофея 16-ият в световната ранглиста Димитров ще се изправи срещу защитаващия трофея си от миналия сезон Лукаш Росол (Чехия). Той, от своя страна, надделя в три сета срещу Робин Хаасе (Холандия) - 3:6, 6:3, 6:2. През миналия сезон именно в Букурещ Росол завоюва първия си трофей в ATP, като това бе и първи финал за него в кариерата.
22-годишният Димитров пък достигна четвъртия си финал. През 2013 г. първата ни ракета отстъпи в спор за титлата в Бризбън срещу Анди Мъри, след което обаче триумфира с първата си купа от ATP в Стокхолм след успех срещу Давид Ферер. В началото на 2014-а Григор затвърди мястото си в елита с трофей и в Акапулко, а на финала победи Кевин Андерсън (Южна Африка).
Класирането на българина за финала означава, че при обновяването на световната ранглиста през следващата седмица той ще се изкачи с място нагоре и ще бъде 15-и. При евентуална победа утре най-добрият ни тенисист може да регистрира и рекордното за кариерата си 13-о място в класацията на АТP. За тази цел обаче Кей Нишикори не трябва да е финалист на провеждащия се в момента турнир на клей в Барселона.
Днешният 1/2-финален мач на Григор сякаш бе обречен от самото начало, след като още на загрявката преди срещата 24-ият в света Монфис даде да се разбере, че има проблеми в десния крак. Въпреки очакванията за атрактивен тенис между двамата състезатели, това така и не се случи. 27-годишният французин се движеше трудно и видимо изпитваше болки. След форхенд в мрежата Монфис допусна пробив за 1:3, след което загуби подаването си и за 1:5. След приключването на шестия гейм поставеният под номер 3 в схемата французин се отказа и напусна злощастно турнира.
Това бе втори сблъсък между Димитров и Монфис и двамата вече имат по един успех. При предишната им среща на Откритото първенство на САЩ през 2011 година българинът загуби с 6:7(4), 3:6, 4:6.
Григор и Росол не са се срещали в официален мач до момента./sportal.bg
Коментари

Още от последните новини