"Гражданска отговорност" поевтиня заради коронавируса

Коронакризата е довела до поевтиняване на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ за автомобилистите през последните месеци, показва изследване на електронната платформа 24ins.bg.

Ако през януари средната цена за нови клиенти е била 328 лв., то през юни тя вече е 320 лв. Отделно застрахователните компании предоставят отстъпки на старите си клиенти за подновяване на полиците при тях, посочват от 24ins.bg. Компаниите, които са предприели най-осезаемо намаление на застраховките1 са „Левинс“, „Булинс“, „Евроинс“, „Дженерали“, „Алианц“, пише „Сега“.

Спадът в цената на „Гражданска отговорност“ е само 2.6%, но намаление на задължителната застраховка отдавна не е имало. През последните години тя непрекъснато върви нагоре, като само за 2017-2019 г. скокът е над 50%.

За да проследи цената на застраховката при проучването си, 24ins.bg взима предвид възрастта на водачите, населеното място по регистрация на автомобила, обема на двигателя и дали собственикът е физическо или юридическо лице.

От данните става ясно, че през първото полугодие най-много е поевтиняла застраховката за дългогодишните водачи (на възраст над 45 г.) – за тях спадът от началото на годината е над 3.6% до средна цена в момента от около 275 лв.

Средно 425 лв. струва полицата за младите шофьори до 25-годишна възраст, като от началото на годината намалението е с 2.18%. За шофьорите между 25 и 45-годишна възраст средната цена на „Гражданска отговорност“ за първите шест месеца е около 281 лв.

Коментари

Още от последните новини