Граждани блокираха пътя към граничен пункт „Малко Търново”

Граждани блокираха пътя към граничен пункт „Малко Търново” - E-Burgas.com

Местните протестират срещу изграждането на бежански лагер

Жители на Малко Търново блокираха пътя към граничен пункт „Малко Търново”. Акцията беше срещу плановете за изграждане на кризисни центрове за мигранти, показа "Нова тв".

Повод за напрежението стана обществена поръчка, която МВР обяви преди дни. От Министерството уточниха, че предстои създаването не на бежански лагери,  а на площадки за временни кризисни центрове от затворен тип. Контейнерни центрове ще има в Елхово, Любимец и Малко Търново. Общият капацитет за настаняване ще е за 3000 души.  В момента при наличие на над 5000 места, заети са едва 10 процента.

От МВР твърдят, че ако не бъдат изградени площадките за извънредни ситуации, Европейската комисия може да санкционира страната ни. Плановете предизвикаха притеснения сред част от местните хора. Протестът, който предстои, е организиран в социалните мрежи. 

„Тук сме, защото ще заселват България с мигранти. Ще заселват ислямисти в Малко Търново и Странджа”, каза един от протестиращите.

Гражданите смятат, че независимо от наименоването това де факто били лагери. „От Европа ще бъдат върнати ислямисти и радикални талибани. Ако искат детска градина да го нарекат  - факт е 3000 човека ще бъдат заселени в Малко Търново, макар и временно във фургони”, заявиха те. „При Постановление 22 Странджа-Сакар от 1982 г. планът беше да заселят 5000 човека. Сега искат да заселят нови 2000 ислямисти тук – няма да го позволим”, допълниха гражданите на Малко Търново.

Те попитаха какво означава временно – „от коя до коя дата?”. „Временното винаги става постоянно. В България сутрината е едно, на обяд е друго, а вечерта не се знае какво ще стане”, добави един от протестиращите.

Според представители на партия „Възраждане”, които бяха част от протеста, демонстрацията не е политически мотивирана. „Просто никоя друга партия не иска да излезе и да подкрепи българите, да защитават българската територия”, заявиха те.

Коментари

Още от последните новини