Голяма Богородица e! Честито на имениците!

Голяма Богородица e! Честито на имениците! - E-Burgas.com

Днес Българската православна църква чества Успението Богородично - един от 12-те големи християнски празници. Той се чества всяка година на 15 август и от православни, и от католици. В цялата страна, където има манастири и църкви, наречени на Божията майка, хората правят курбани и раздават осветено грозде, диня и погача. Празникът е свързан със смъртта на майката на Иисус, която издъхва на 64 години. Богородица се моли в Елеонската планина, когато пред нея се явява архангел Гавраил с палмова клонка в ръка и възвестява, че след 3 дни духът й ще се пресели в Царството небесно. Богородица умира на преклонна възраст с лека смърт - т. нар. успение, с което Бог дарява най-верните си слуги.

Легендата гласи, че по време на успението край смъртния одър на Богородица са присъствали всички останали живи апостоли, като единствено апостол Тома закъснял с 3 дни. Когато той поискал да се преклони пред тялото  ѝ се установило, че в пещерата в Гетсиманската градина, където Богородица е погребана, е останала само погребалната ѝ плащеница.  

Света Богородица е покровителка на майчинството, жената и семейството. На обредната трапеза според народния обичай се подреждат жито, царевица, варена тиква, прясна пита, пилешка каша, грозде и диня. Днес имен ден празнуват всички, които носят името Мара, Мариан, Мариана, Мария, Мариела, Мариян, Марияна, Мариета, Маша, Мика, Мира, Преслав, Преслава. Честито на имениците, с пожелание за здраве и благополучие!

 

 

Коментари

Още от последните новини