Гласуваха Бюджет 2019 ето как ще се разходват 272 млн. лева

Гласуваха Бюджет 2019 ето как ще се разходват 272 млн. лева - E-Burgas.com

Това е голям бюджет със стабилен финансов ресурс, с който можем да запълваме липси, отсече кметът Димитър Николов

Повече от два часа бяха необходими на бургаските общински съветници да приемат местния бюджет за 2019 година. След дежурната поредица от критики, лични нападки и конкретни предложения и изменения, общо 41 одобриха финансовата рамка от 272, 492 лв., изговтена от общинската администрация.

Кметът на община Бургас Димитър Николов коментира, че това не е предизборен бюджет, каквито бяха част от критиките, а дори антипредизборен, тъй като е могло много лесно и бързо да се направят детски и спортни площадки и с това да се заблудят хората. „Бюджетът е изключително стабилен и разполагаме със стабилен финансов ресурс, който е гъвкав и ни дава възможност да балансираме дефицита и да запълваме липси, като тези в сметопочистването и сметоизвоизването например“, обясни Николов.

Той разкри, че Бургас е общината с най-много вложени средства в програмите ин-витро – повече от 1,2 млн.лв.

„Екологията е сред най-важните приоритети през 2019 и следващите докалдни, които ще бъдат гласувани ще са във връзка с подобряване на средата на бургазлии. Що се отнася до бизнеса – да, общината не отваря пряко работни места, но се отнася с внимание и разбиране към всяка молба за предоставяне на инфраструктура и ще инвестираме средства за изграждане на нови цехове и места за бизнес среда“, каза още Николов, като вмъкна, че ще бъдат привличани нови инвеститори, а старите няма да бъдат пренебрегвани.

Според групата на ГЕРБ това е перфектният бюджет, който е балансиран еднакво добре във всички сфери, като много стари и заболели проблеми на бургазлии ще намерят решение през 2019.

Отново приоритет на управялващите ще бъдат ионфраструктурните прокети, образвоанието и здравеопазването. Нови светофари ще намалят инцидентите на възлови кръстовища в града, като тези между улиците „Генерал Гурко“ и „Цар Симеон“ и „Сан Стефано“ и „Ст. Стамболов“, където ще бъдат монтирани светлинни уредби. Предстои да бъдат ремонтирани и здравни заведения, които до момента не са били финансирани за тази дейност.

Увеличението в средствата за образвоние, е мотивирано от непрекъснатите законодателни промени. С част от него ще бъде подпомогнато увеличението на учителските заплати. Ще бъдат ремонтирани и немалко училища в Бургас със собствени средства в разнер на 152 хил.лв.

Увеличение има с 11% и за Социални дейности, спрямо предходната 2018 година. Спортът пък бе сред сферите, които предизивкаха най-много спорове и въпорсителни, около разпределянето на средствата между клубовете в града.

Ето какво мислят съветниците за Бюджет 2019:

Красимира Маркович, ГЕРБ – Общинският бюджет за поредна година е перфектен, консервативен и обхваща всички жизнено важни сфери. Екипът на г-н Николов и администрацията за поредна година го изготвят по перфектен начин. За пореден път голям дял ще бъде похарчен за социални дейности. За мен това най-големият бюджет в страната, защото в София е 50% от европорграми а в Пловдив и Варна повечето средства са им отпуснати по различни програми.

Живко Табаков, ДБГ – Това е бюджет на лъжата и задълбаване на неравнеството. Никъде не се решава проблема с разбитите малки улици по комплексите и кварталите, като в Сарафово например. Изхарчихме 13 млн.лв. за нов басейн, а тук средствата са 9 млн. лв. Не се решават никъде и проблемите на малките хора. Наливат се едни средства за ремонти на центъра, а за кварталите – нищо, което показва, че няма никакво равнество. За спорт се отделят общо 460 хил.лв. само за 6 представителни клуба.

Чанко Мирчев, БСП – Не подкрепихме бюджета, защото това е бюджет на статуквото и може да мъде квалифициран и като предизборен бюджет. Не са отделени достатъчно средства за доболничната помощ.

Георги Манев, СЕК – Колегите от „Обеднинени патриоти“, сред които членуване и ние от СЕК, заедно с ГЕРБ подобриха жизнения стандарт на хората. Съгласен съм с всички думи, казани от колежката Маркович.

Калчо Белов – ГЕРБ – Само и аз още двама-трима човека в залата на Общински съвет, познаваме най-добре проблемите на спорта в Бургас и в тази връзка искам да поздравя кмета и администрацията, защото никога досега не е имало толкова добре балансиран и оразмерен бюджет.

От АБВ също заявиха, че са разгледали подробно проектобюджета и го подкрепят.

Д-р Лорис Мануелян, зам.-кмет Здравеопазване – винаги съм смятал че като цяло за здравеопазване се отделя малко, но искам  да припомня какво беше когато дойдохме ние – всичко беше разрушено. В момента останаха едно-две дкц-та, които предстои да бъдат обновени. Имаме отделелни 272 хил лв. Всяка година ние вснасяме средства за зкупуиване на нова апаратура в УМБАЛ. Може да е държавна болница и ние да сме едни дребни акционери, но това е болницата на Бургас. Тези средства идват от наема на Онкото. Затова не съм съгласен, че в здравеопоазването и доболничната помощ не сме помислили в Бюджета.

АБВ също подкрепи финансовата рамка.

 

Коментари

Още от последните новини