Гл. комисар Светлан Кичиков, ГП: Всичките ни усилия са на Резово, можем да се справим и с по-голям натиск на мигранти

Гл. комисар Светлан Кичиков, ГП: Всичките ни усилия са на Резово, можем да се справим и с по-голям натиск на мигранти - E-Burgas.com

В момента основните ни сили на границата в Резово, където защитното съоръжение все още не е доизградено. Има опити за преминаване, но не са повече отколкото преди. Това сподели днес директорът ан ГД „Гранична полиция“ главен комисар Светлан Кичиков по време на черноморския форум за съртрудничество, на който Бургас е домакин. Той добави, всички опити за преминаване на нашата граница остават на турска територия и подават сигналите на южната ни съседка.

На срещата стана ясно, че България и Турция са в много тясно сътрудничество и отлчното взаимодействието между двете страни предотвратява миграционния натиск. Благодарение на изградения център в Бургас информацията достига изключително бързо и има ли съмнения се реагира на момента.

Наскоро е имало няколко случая за опити с преминаване с лодки, но израдената система за наблюдение ги установила, когато били още в турските териториални води. Комуникацията с тяхната брегова охрана била отлична и от 2015 нямало навлизане в български води.  

„Последният случай на нелегалните лица, които влизат по море у нас, е от 2015. В България имаме констатирани едва 4 случая до 2015, които на фона на общия брой са незначителни. Тогава си беше пак рисково, защото преминават огромни разстояния за разлика от Егейско море, където разстоянията са малки. Лично аз съм участвал в опреация в Егейско море и мога да клажа, че там нещата се развиват много бързо. Едни 3-4 мили от гръцкия до турския бряг се преминават за много кратко време, а тук тези, които сме ги залавяли са хора, тръгнали от Истанбул, преминават огромни разстояния и рисковете за техния живот са много големи. Плавателните им средства са меко казано обезопасени“, разкри директорът на ГП.

По отношение на заплахите с мигранти към Европа, от страна на турския президент,  абсолютно всички наши сили били изкарани на границата, включително имаме подкрепата на българската армия и страната ни била готова и за най-тежкия сценарий.

„Сътрудничеството ни с ФРОНЕТКС е много добро, в момента има командировани 150 служители на наша територия, като по-голямата част са на българо-турската граница. Колегите пристигат от различните европейски държави с техника, автомобили, термовизионни камери, кучета и др. Като член на УС на ФРОНТЕКС бях на среща във Вършава и мога да кажа, че ФРОНТЕКС е готов да оказва помощ на всяка една заинтересована държава, която е на първа линия“, каза още Кичиков.

На този етап България нямала нужда да идват още служители от други държави, бройката щяла да бъде запазена, но ако има индикация за увеличаване на натиска, сме щели да получим още подкрепа от ФРОНТЕКС. „Но пак ще повторя, готови сме и за по-голям натиск. Ститистиката ясно показва, че спрямо предходната година миграционният натиск е намален с 54%“, добави главният комисар.

От своя страна турските представители на днешния форум показаха специално видео, на което се виждат действията им по време на операциите с мигранти в Черно море.

Галерия
Коментари

Още от последните новини

Светът
Гл. комисар Светлан Кичиков, ГП: Всичките ни усилия са на Резово, можем да се справим и с по-голям натиск на мигранти - E-Burgas.com

TikTock

Светът
Гл. комисар Светлан Кичиков, ГП: Всичките ни усилия са на Резово, можем да се справим и с по-голям натиск на мигранти - E-Burgas.com

Африка