Гимназията по електротехника първа въвежда дуално обучение със заплащане

Гимназията по електротехника първа въвежда дуално обучение със заплащане - E-Burgas.com

Бургаската гимназия по електротехника и електроника "Константин Фотинов" въвежда пилотно професия "Електротехник", съобщиха от ръководството на училището. Гимназията е първата в региона, която от следващата учебна година въвежда дуалното обучение, пише 24 часа.

Професията "Електротехник" - специалност "Електрообзавеждане на производството" е най-широкопрофилната специалност, която е изключително търсена на пазара на труда. Липсват достатъчно кадри, а фирмите имат нужда от работници, които изграждат и поддържат електрически инсталации и системи в сгради, както и електрозадвижвания и автоматични управления на производствени процеси, коментират от гимназията.
"С подкрепата на Бургаската търговско промишлена палата, фирми от Бургас и региона изявиха желание да се включат в проекта, като осигурят работни места за практическото обучение. До момента това са Пристанище Бургас ЕАД, Водоснабдяване и Канализация ЕАД, Корабостроителница Бургас ЕООД. Очаква се още фирми да се включат в проекта "Домино" и да станат наши партньори", сподели директорът на гимназията Коста Папазов. Според него един от най-сериозните аргументи в подкрепа на дуалната система е намаляването на младежката безработица и задържането на младите хора в страната.

От есентана на 2015 г. в ПГЕЕ „Константин Фотинов“ Бургас ще се приложи Швейцарския опит, като стартира новата форма на професионално образование "дуалното обучение" - обучение чрез работа. Този нов за страната ни принцип дава шанс на учениците в професионалните гимназии едновременно да изучават теорията по дадена професия и да практикуват наученото в сферата на бизнеса.Швейцарският опит се въвежда у нас чрез проект "ДОМИНО". Той се изпълнява с финансовата подкрепа на Конфедерация Швейцария по Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Общата му стойност е 3 530 000 швейцарски франка, като 15 % е съфинансирането от българското Министерство на образованието и науката.

До приключването на проекта през 2019 г., се предвижда да бъдат обхванати общо 1200 ученици в 15 професионални училища, обучавани по десет професии.

Гимназия Фотинов участва в този проект със създаване на квалификационния профил на професия "Електротехник" и разработване на нов учебен план и нови учебни програми , съобразени с изискванията за дуалното обучение. Новия учебен план предвижда теоретичното обучение да се провежда в училище, а практическото във фирмите. Проекта предвижда всеки ученик в IX клас да получава стипендия и с всяка учебна година да се увеличават часовете за работа на учениците в реална работна среда, като в последния - XII клас, учениците да бъдат два дни от седмицата в училище, а в останалите три да работят по договор и със заплащане в предприятията, включени в системата на дуалното образование. При показани умения, мотивация и отговорност, учениците ще имат възможност да придобият практически опит и да останат на работа в компанията.

След 01.07.2016 г. всеки ученик със завършено основно образование може да кандидатства за прием по специалността Електрообзавеждане на производството – дуално обучение. /Тони Щилянова, 24 часа

Коментари

Още от последните новини

Светът
Гимназията по електротехника първа въвежда дуално обучение със заплащане - E-Burgas.com

TikTock

Светът
Гимназията по електротехника първа въвежда дуално обучение със заплащане - E-Burgas.com

Африка