Гетата не излизат от контрол, всичко си е нормално

Гетата не излизат от контрол, всичко си е нормално - E-Burgas.com

Бургаско гето празнува Коледа. Чалгата, много ясно, е до дупка. Околните търпят до едно положение, звънят на 112 и идва полиция. Следва агресия, хвърчат керемиди и естествено ранен е полицай. Това е накратко хронологията от вчера, от Горно Езерово, чието незаконно гето е известно с едни от най-примитивните си обитатели. Това, разбира се, едва ли е нещо ново, гръмко и сензационно за някой. Нито е първият, нито последният случай. Просто поредният.

„Озверели цигани пребиха с колове и железа общински служители в Несебър заради бездомно куче“ (23.11.2017), „Гребци и роми се биха край язовир в Асеновград“ (27.06.2017), „Цигани пребиха зверски двама в центъра на село Победа“ (11.08.2017), „Ексклузивно: Цигани нападнаха и издевателстваха над пловдивски таксиджия!“ (30.08.2017). И т.н. и т.н. Това са все заглавия отпреди няколко месеца. Въпросът е защо се стига дотук? Един проблем се решава успешно само ако се започне от неговата основа.

Електоратът, който е прекрасно отглеждан от т.нар. политическа класа, очевидно се развива. Защото изборите станаха всяка година. В подобни локации не се плащат сметки и данъци, напротив, получават се помощи, никой не припарва в гетата им, за чиито улици дори се носят легенди, а като дойдат избори отиват и гласуват. Нищо, че един е стигнал до шести, а друг до осми клас. Влиза и гласува наравно с един инженер, професор, лекар, учител. После е доволен, живее си, може всичко – дори да бие полицай.

Все едно едно растение да го излагаш на светлина, да го поливаш, обгрижваш и да очакваш да увехне. Малко трудно, нали? Същото е и тук. Даваш права на някой и той ги използва. Ако ще да е примат. И обратно – отнемаш му ги и той получава керемида в главата. Оръжието и палката са му само за баланс на колана.

Впрочем тези хора са основна работна ръка на големите строителни фирми, които печелят обществените поръчки за изграждане на големи инфраструктурни проекти, пътища, саниране за милиарди и др. Работна ръка, която не знае какво са трудови взаимоотношения, никога не вижда реалния си работодател, не знае какво са социални осигуровки, трудов договор и т.н. Работна ръка, която получава някаква сума на ден и яде лютеница и кренвирши по скелетата на строежите. После се чудим защо политиците си ги отглеждат.

 И това, което четем, е резултатът. Нищо ненормално дотук, нищо нелогично. Всичко си е напълно заслужено.

Това ражда политическата класа, това се случва. Тези са и бъдещето на България, защото „неотглежданите“ още по-логично я напускат.

Людмил Иванов

Коментари

Още от последните новини