Гешев разкри подробности за записа на президента

Гешев разкри подробности за записа на президента  - E-Burgas.com

Записите от разговора на шефа на ВВС и президента са били част от разследване на фирма, доставчик на армията, за стотици милиони. Офисите й са били обискирани миналата година.

Това разкри в интервю по БНР главният прокурор Иван Гешев. Разследването на спецпрокуратурата и ДАНС е било прекратено именно заради имунитета на държавния глава. И именно заради това главният прокурор е поискал тълкуване на чл. 103 от Конституцията.

"То е спряно разследването, ние не можем да направим нищо преди произнасянето на КС. След това може да продължи разследването на тази фирма", обясни Гешев какъв е бил основният му аргумент да поиска тълкуване на чл. 103 за имунитета на Румен Радев. "Това е фирма, контрагент на МО с различни доставки за стотици милиони. Извършени са претърсвания в офисите й", каза Гешев. В хода на това разследване са присъединени оперативни данни, придобити от ДАНС, но не по искане на прокурор.

Предоставени са на прокуратурата и наблюдаващите прокурори са ги присъединили към досъдебното производство, след което стават доказателство. След като разследващите констатират, че едното лице от разговора с шефа на ВВС, е вероятно президентът, "знаейки доминираното становище, че спрямо президента не може да се извършат никакви действия, те правят възможното, да спрат наказателното производство", каза главният прокурор.

Гешев уточни, че ако не е бил имунитетът на държавния глава, е трябвало да се проведат разпити в президентството, разпити на служители на КПКОНПИ, експертизи, за да се установи дали наистина държавният глава е човекът, който разговаря с началника на ВВС, и дали е смачкана една проверка. Но наблюдаващите прокурори спират разследването. "Всяко друго действие би представлявало нарушение на чл. 103 от Конституцията. Изпращат го при мен. Какъв е единственият възможен ход - да го изям, да го скрия?", коментира Гешев. "Дали е президентът, дали е извършено престъпление, тези обстоятелства не са изяснени заради разпоредбата на чл. 103", категоричен беше главният прокурор.

Коментари

Още от последните новини