Георги Костов: Държавата охранява ефективно границата

Георги Костов: Държавата охранява ефективно границата - E-Burgas.com

Главният секретар на МВР Георги Костов оповести на брифинг резултатите от мащабната специализирана операция на МВР, ДАНС и прокуратурата срещу незаконната миграция вчера.

Проверени са 10 810 лица ,1010 рискови обекта , 4976 МПС-та. Установени са 62-ма чужденци, пребиваващи нелегално у нас,  от тях 23-ма са незаконно пребиваващи без регистрация. Образувани са 3 досъдебни производства.
Акцията се е провела на територията на 11 областни дирекции - по протежението на цялата българо-турска и българо-сръбска граница: СДВР, ОДМВР Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Хасково, Пловдив, Пазарджик, София, Враца, Монтана, Видин и в зоните за отговорност на РДГП - Елхово и Драгоман
- капацитетът на домовете на Агенцията за бежанците към момента е запълнен 16%, а на дирекция "Миграция" към МВР - 55%
- това е петата мащабна национална операция срещу незаконната миграция от 2015 г. насам
- в София при задържане на група лихвари във "Филиповци" в къща на ръководителя на групата са открити 30 мигранти
- групата е била от 8 души, 5-ма са в ареста, 2-ма с мярка парична гаранция, един се издирва

гл. комисар Георги Костов, главен секретар на МВР

- От 6 ч. до 20 ч. на 13 май се проведе съвместна СПО между МВР, ДАНС и прокуратурата в районите на действие - СДВР, ОДМВР Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Хасково, Пловдив, Пазарджик, София, Враца, Монтана, Видин и в зоните за отговорност на РДГП - Елхово и Драгоман.

- Цел на операцията - установяване и задържане на незаконно пребиваващи чужденци и лица, съпричастни към каналджийска дейност.

- В хода на операцията се осъществиха и действия по противодействие на престъпност. Общо за провеждане на операцията бяха привлечени 1431 служители с 438 автомобила от състава на МВР. Резултатите са следните - проверени са 1010 обекта, предварително изведени като рискови и като заплахи. Проверени са общо 10810 лица.

- Проверени са 4976 МПС-та. Общо са установени 62 лица, пребиваващи на територията на страната, които са чужденци и отговарят на профила "нелегален мигрант". След извършени проверки е установено, че 11 от тези чужденци са под 18 години, а 23 от тези 62 лица са незаконно пребиваващи в страната без регистрация в системите АФИС и Евродак.

- Т.е. от тези 62-ма чужденци 39 имат някакъв правен статут или им е предоставено убежище от ДАБ, или са в процедура на изчакване на такова, но имат вече са регистрирани и са известни на органите на държавата.

- 23-ма от тях са без регистрация, те са незаконно проникнали и към тях е започнало и наказателно преследване. В рамките на операцията са установени 34 лица, съпричастни към каналджийска дейност. С мерки за неотклонение 24 часа са задържани по време на операцията общо 75 лица. В рамките на операцията са установени 6 лица, обявени за общонационално издирване.

- В домовете на миграцията са отведени 10 чужденци, а 17 са настанени в центровете на ДАБ. Общо от операцията са образувани 3 досъдебни производство по чл. 279 до 281 от НК - "каналджийска дейност". 14 по други членове от НК. Общо са разкрити 10 престъпления. В рамките на операцията са иззети 3 незаконно притежавани огнестрелни оръжия и 116 бр. боеприпаси, като спрямо лицата е взето необходимото отношение.

- Като анализ от операцията изтъкваме, че обективното съпоставяне на резултатите относно броя на задържаните на територията на страната незаконно пребиваващи чужденци, сравнено с провеждани през 2015 г. операции на МВР, съотносими като служители, ресурс и техника, обективният извод е, че задържаните са в пъти по-малко.

- Конкретните цифри, които са ви предоставени и през миналата година, са следните: проведените операции на 01.10.2015 г. са задържани 458 незаконно пребиваващи, или 20 пъти повече от вчерашната операция. На 23.10.2015 г. са задържани 225 чужденци, или 10 пъти повече от вчера. На 30.10.2015 г. са задържани 366 чужденци, или 16 пъти повече. На 15.11.2015 г. са задържани 357 незаконно пребиваващи, близо 15 пъти повече.

- Обективният анализ показва, съвсем обективно, че мерките, които държавата прилага за охрана на българо-турска и българо-гръцка граница, определено са ефективни. Като показател за ефективността за охраната на границата би могъл да се изтъкне и капацитетът, ангажираността на капацитета на домовете за настаняване на чужденци на ДАБ и ДМиграция в МВР. Като към 13.05. - вчера, центровете на ДАБ са запълнени на 16%, а нашите центрове на ДМиграция са запълнени на 55%.

- Завършвам с това, че операции като проведената вчера са периодични и те са важен критерий съвсем обективно да се види нивото на незаконната миграция, нивото на действително пребиваващите незаконно проникнали чужденци в страната. Обективно считаме, че това предизвикателство в момента е под контрол и категорично изтъкваме, че това няма да ни успокои.

- С това, че операцията бе проведена на територията на 2 гранични дирекции. Операцията бе проведена по продължение на цялата турска и сръбска граница, бе проведена, бе проведена и в 11 областни дирекции, които определено са рискови такива, по отношение на незаконно пребиваващи в страната. Операцията определено е прадставителна извадка, тя е на повече от 2-3 от страната, там, където имаме проблеми с незаконна миграция.

- Няма как да отговоря на тоя въпрос. Това са просто политически коментари. Професионално бих могъл да кажа, че по всички български граници е създадена необходимата организация за недопускане на незаконно проникващи в страната. В момента никъде, видно и от предоставените Ви съвсем обективни резултати, не отчитаме засилен миграционен натиск, а за критичен такъв считам, че не е коректно да говорим.

- Националните операции по противодействие на незаконната миграция с участие на такъв брой служители, еднотипните, в рамките на 1 година назад са тези 5. Има множество операции, които се провеждат регулярно на регионално ниво, но обективните критерии за сравнение не биха позволили да се съотносят към вчерашната операция.

- Първата е за тази година на такова глобално ниво. Иначе по територии операциите ни са периодични, ежеседмични.

- няма да е коректно да го уточняваме, защото тези 23-ма незаконно проникнали в страната, те са без документи за самоличност. Тепърва те са настанени в центровете на дирекция Миграция, тепърва с тях ще има процедури по тяхното брифиране от агенти на ДАНС.

- Тепърва ще бъде установен произходът на страните, от които те идват. Твърденията за техен произход обикновено са недействителни. При задържането им, нали при задържането всички са от зони на потенциален военен конфликт и следва да им се предостави убежище. В действително, обаче, много от тях са и икономически мигранти.

- Да кажем, че тези групи са по-скоро медиен проблем, отколкото действителен.

- Не мисля. Мисля, че няколко пъти имахме възможност да кажем, че тези групи не следва да се поставят под един знаменател, защото казваме - има голяма степен на вероятност голяма част от тях да са добронамерени, има голяма степен на вероятност и известна част от тях да са недобронамерени.

- Така или иначе, след като МВР демонстрира една отвореност към гражданското общество и демонстрира възможност за сътрудничество от страна на всички гражданки организации, всички представители на гражданското общество, в рамките на закона, обаче, считам, че този проблем леко затихва.

Източник: БНТ

Коментари

Още от последните новини