ГДБОП: Следете децата си, педофили дебнат в социалните мрежи

ГДБОП: Следете децата си, педофили дебнат в социалните мрежи - E-Burgas.com

Над 60 случая на задържани педофили, които са действали в интернет, са установени само от началото на годината. Това стана ясно от думите на началник сектор „Компютърни престъпления" към ГДБОП Явор Колев, пише Днес+. Той добави още, че се наблюдава спад във възрастовата граница на децата, които стават обект на сексуални посегателства в интернет.

60% от учениците на възраст от 10 до 13 години имат профил в социалните мрежи, сочи проучване. Поради това все по-малки деца стават жертва на сексуално посегателство в интернет. Явор Колев посочи кои са отговорни за превенцията:

"Ежедневна грижа от страна на родителите, също така на училището, не на последно място и полицията, която ежедневно се сблъсква с този тип престъпления".

Колев даде пример и с последния случай, с който са се сблъскали:

"Петък задържахме в Кюстендил мъж, който принудил деца - момчета на възраст между 12 и 14 години, да влизат в контакт с него, представяйки се той за момиче на тяхната възраст. Карал ги е да се събличат пред камера, да извършват сексуални действия", допълни той.

По този начин мъжът е искал да изнудва момчетата и ги заплашвал, че ще ги разпространи, ако те не приобщят и други техни връстници.

Колев допълни кои социални интернет платформи крият най-много рискове за децата:

"До преди години това бяха сайтовете за запознанства, сега е фейсбук. Там са и педофилите, които намират най-лесно жертвите си именно в тази социална мрежа".

Най-добрата превенция, според Колев, е родителят да е запознат с това кои сайтове посещава тяхното дете.

Коментари

Още от последните новини