Газта за битови нужди ще поскъпне

Газта за битови нужди ще поскъпне - E-Burgas.com

Газта за битови нужди ще поскъпне, ако парламентът гласува внесения за разглеждане в Народното събрание законопроект за горивата се приеме, смятат от Асоциацията на производителите, разпространителите и потребителите на бутилиран пропан-бутан. Промените в законопроекта, регулиращ пазара на горивата, ще засегнат над 100 000 домакинства и над 80% от ресторантьорския бизнес у нас, алармираха от асоциацията.

Браншът подкрепя всички действия, които водят до ефективна борба със сивата икономика, но така предложените промени ще доведат единствено до намаляване на конкуренцията в сектора.

По данни на асоциацията в момента има 67 обекта, които са собственост на 54 компании, от които може да се пълни и доставя бутилиран пропан-бутан. Цените сега на 10-литрова бутилка пропан-бутан са между 14 и 24 лева. На новите законодателни изисквания ще отговарят само 7 обекта, които ще са собственост на едва 5 компании, твърдят от асоциацията. Освен това се залага изискване за наличие на минимален обем на складове от 500 кубични метра, както и финансови изисквания към търговците за уставен капитал от 3 млн. лева и изискване за минимално количество от 10 000 бутилки.

Източник: Агнеция Монитор

Коментари

Още от последните новини