Гърци и турци нападнаха бензиностанциите ни

Гърци и турци нападнаха бензиностанциите ни - E-Burgas.com

бензин

Гърци и турци нападнаха родните бензиностанции, за да зареждат по-евтин бензин, научи „Всеки ден". Южните ни съседи идвали с по няколко туби, наточвали точили бензин, пълнели резервоарите си до горе и така се връщали обратно в родните си страни. Това се случва предимно събота и неделя. Причината за бума бензиновия туризъм у нас сапо-ниските цени на горивата у нас.

Докато в момента бензинът в Гърция върви по около 2,70 леа за литър, а в Турция на места стига и 3 лева, у нас литърът върви по около 2 лева. Това означава, че един резервоар от 45 литра, напълнен до горе у нас излиза около 90 лева, в Гърция 121 лева, а в Турция- 135 лева. Сипването у нас спестява доста пари на съседите ни. Разликата само от пълненето на един резервоар е поне 30 лева, а те пълнят и туби, така че спестяват доста, споделят родни бензинджии. Гърците и турците обаче отдавна идват у нас и по друг повод, а именно пазаруването. Събота и неделя магазините в южните градове на България, както и моловете, се пълнят с хора от съседките ни.

Икономическата криза в Гърция отприщи търговията в Сандански и Петрич. Купува се всичко. Облеклото и обувките са на двойно по-ниски цени. Докато един чифт у нас струва 20-30 лева, в Гърция цената им е поне 30 евро. Кафето също е двойно по-евтино у нас. И в по-скъпарските заведения чашката струва 1 евро, докато в южната ни съседка излиза 2-3 евро.

Търговците се хвалят, че гърците плащат направо в евро и в големи количества. Някои от нашите търговци дори научили гръцки, за да върви по-добре алъш-веришът. Турците също нападат магазините в югоизточната част на страната ни. Въпреки, че те са износители на голяма част от стоките, пак у нас им е по-евтино. Те обожавали българските вина, а туркините пазаруват маркови дрехи в големи количества, заради по-ниските цени. В някои от южните ни градове даже може да се видят и табелки съответно на гръцки и турски по улиците. Това разбуни духовете в малките градчета, но търговците са категорични, че този прийом действа безотказно.

Източник: "Всеки ден"

Коментари

Още от последните новини