Франция удължава извънредното положение до 10 юли

Франция удължава извънредното положение до 10 юли - E-Burgas.com

Сенатът на Франция одобри на първо четене измененията в законопроекта за удължаване на извънредното положение в областта на здравеопазването до 10 юли предаде "Нова".

Съгласно приетия по-рано закон, който влезе в сила на 24 март, този режим беше въведен за срок от 2 месеца. В края на миналата седмица Министерският съвет разгледа законопроект за удължаване на режима на ограничения до 24 юли.

Депутатите гласуваха извънредното положение да бъде удължено до 10 юли включително. Законопроектът предвижда проследяване на заразените с коронавирус и техните контакти. Според сенатор Филип Ба, в тази връзка са гласувани и шест гаранции за „спазване на личните права“. Сенаторите са одобрили и поправка, според която жени, станали жертва на домашно насилие, трябва да останат в самоизолация или карантина отделно от извършилия насилие съпруг.

Текстът на законопроекта ще бъде разгледан днес от Националното събрание (долната палата) на Франция.

Очаква се страната да започне поетапно излизане от карантината от 11 май.

Преди седмица премиерът Едуар Филип представи план за излизане от режима на ограничения, наложени заради разпространението на новия вид коронавирус. Постепенно ще се отварят детските градини, училищата и магазините, а ресторантите и кафенетата ще продължат да бъдат затворение. Френските власти разчитат да вземат решение за тяхното отваряне в края на май.

След 11 май носенето на маски в обществения транспорт ще бъде задължително. 

Коментари

Още от последните новини