Филм за трафика на хора, сниман в Бургас, част от националната кампания за превенция

Филм за трафика на хора, сниман в Бургас, част от националната кампания за превенция - E-Burgas.com
investor.bg

Късометражен филм за трафика на хора сниман в Бургас е част от националната кампания за превенция под мотото "Заедно срещу трафика на хора", организирана от Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ) и Местните комисии за борба с трафика на хора (МКБТХ).

Той пресъздава историята на въвлечено младо момиче в сексуална експлоатация. Проектът се осъществява в партньорство между Община Бургас, Сдружение "Равновесие" и МКБТХ - Бургас. Идеята за създаване на филма е продължение на работата на доброволческия екип към МКБТХ - Бургас, който през изминалата година засне и превенционно видео срещу трафика на хора с цел сексуална експлоатация. Късометражният филм ще бъде използван за целите на Лятната кампания в цялата страна.

Кампанията ще се осъществи през летните месеци в градовете с национална и местни структури, както и чрез комуникационните средства и канали на НКБТХ. Основна таргетирана група ще бъдат младежи и ученици с цел повишаване на информираността по проблемите свързани с претъплението.

Планираните събития и инициативи включват провеждането на над 30 информационни-сесии и срещи с ученици и представители на уязвими групи, както и специализирани обучения за професионалисти.

Националният отбор на България по Tаекуон-До ITF ще бъде посланик на кампанията по време на предстоящото провеждане на Световното първенство в гр. Пловдив в края на месец август, като основен партньор на НКБТХ е Българската Федерация по Таекуон-До. В първенството ще участват представители на над 60 страни, сред които САЩ, Канада, Бразилия, Австралия, Испания, Франция, Англия и др. Специално за събитието ще бъде разработен информационен материал на български и английски език.

Според последния доклад на ЕК за периода 2015-2016 г. регистрираните жертви на трафик на територията на ЕС са над 20 хиляди души. Действителният брой обаче е значително по-висок, тъй като много жертви остават неразкрити. Жените и момичетата продължават да бъдат най-засегнати от трафика на хора (68 %), докато децата представляват 23 % от регистрираните жертви. Статистиките сочат, че в България 92% от жертвите са лица от женски пол, Според данните на Прокуратурата на Р България за 2018 г. 443 са пострадалите лица, от които сексуално експлоатриани са 309.

Можете да научите повече за проблемите, свързани с явлението "трафик на хора" на интернет страниците на НКБТХ: www.antitraffic.government.bg и www.antitraffic.bg

Коментари

Още от последните новини