Фестивалът на Зелениката тази година ще се проведе в околностите на Граматиково

Фестивалът на Зелениката тази година ще се проведе в околностите на Граматиково - E-Burgas.com

14-ят Фестивал на зелениката тази година ще се проведе на 13 и 14 май в околностите на с. Граматиково. В селото могат да нощуват над 30 туристи. Има заведения за хранене и добре заредени магазини за хранителни стоки. В близките местности са изградени кътове за отдих, които предлагат възможности за различни приключения.

Покровител на селото е Свети Илия. На 2,5 км южно от селото, на 500 м източно от пътя Царево - Малко Търново се намира параклис "Св.Илия". Построен е върху основите на древно тракийско светилище. В съседство има останки от тракийски некропол. Под вековните дъбове до праклиса има кът за отдих.

Друг много интересен параклис е "Света Троица" в м. Малката Котвина, той се намира между селата Визица и Граматиково. Построен е над древно тракийско светилище-пещера. В пещерата се влиза през параклиса, по каменни стъпала. Има две галерии. Лявата е срутена и опасна. В другата галерия е светилището - пречистващата вода сълзи и капе от стените.

До "Света Троица" са развалините на средновековна черквица, а по-настрани от нея се е намирало колибарското селище Котвините.
Над 800-годишен дъб лъжник пази Параклиса. Тук е изграден кът за отдих.

Коментари

Още от последните новини