Фермери получиха 522 хил. лв. за намаляване на млякото

Фермери получиха 522 хил. лв. за намаляване на млякото - E-Burgas.com

Фермери получиха 522 хил. лв. по схема за намаляване на млякото. Средствата се изплащат от Държавен фонд „Земеделие“, като се отпускат от от ЕК с цел да се стабилизира пазарът на краве мляко след продължителен спад да цените. От 304 одобрени в първия етап на схемата животновъди, заявления за плащане в определените срокове са подали 226 стопани. Те са заявили намаление на производството с общо над 5200 тона краве мляко. Към момента са изплатени субсидии по 88 от подадените молби, а останалите 138 са подготвени за плащане или са в процес на проверки. Подпомагането по схемата за намаляване на производството на краве мляко е 0,14 евро/кг за одобрения обем.

Животновъдите, намалили производството на краве мляко, трябваше в срок до 14 февруари да докажат с документи пред ДФЗ, че през октомври, ноември и декември 2016 г. действително са намалили количеството на доставките към първи изкупвачи спрямо същите месеци на 2015 г.

От ДФЗ припомнят, че срокът за подаване на заявленията за плащане по схемата за втория период на намаление изтича на 17 март.

Коментари

Още от последните новини