Фермери на бунт заради ниски изкупни цени на черешите, опитаха да блокират "Тракия"

Фермери на бунт заради ниски изкупни цени на черешите, опитаха да блокират

Разбунтувани производители в сезона на черешите. Във вторник фермери, в знак на недоволство срещу ниските изкупни цени, се опитаха да блокират изхода към магистрала „Тракия” край Стара Загора и изсипаха кофи с череши на пътя, съобщи "Нова тв". В същото време в Кюстендилско производителите са застрашени и от постоянните набези на крадци, затова и тази година Жандармерията охранява черешовите градини.

„По дърветата има много плодове, но черешите са доста дребни. Този малък размер не устройва и преработвателите, защото изискванията са за 18 мм диаметър, а те все още го нямат. В момента изкупната цена при нас е 0.70 лв. за килограм, но ние нямаме продукция, която да става за пазара. Цената просто е убйствена”, коментира Любомир Димитров, производител от кюстендилското село Лилеч.

„Най-вероятно продукцията ще остане по дърветата и няма да може да се обере. Две години продукцията ни беше унищожена от слана, а тази – няма пазар. Няма какво да правим. Дано да получим някаква помощ от държавата”, прогнозира Любомир Димитров.

Коментари

Още от последните новини