Европейска детска градина за най-малките в Звездец

Европейска детска градина за най-малките в Звездец - E-Burgas.com

Община Малко Търново даде официален старт на строително – монтажните работи за цялостното обновяване на целодневната детска градина „Ален мак“ в село Звездец. Очаква се ремонтът да е  готов за началото на новата учебна година. Той е част от проекта „Интегриран проект за социално включване на роми и други уязвими групи“, финансиран по Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Въпреки че погледната отвън, сградата, в която и до момента учеха деца, е в задоволително състояние, то помещенията са в окаяно. Пропаднали тавани, изкъртена и унищожена подова настилка, напукани стени с паднала мазилка се ежедневието на 30-те деца на възраст от 3 до 6 години, които посещават детското заведение. 

„Защото в Звездец има деца, защото се раждат деца. Аз не ги деля на роми и българи, това са дечица, които заслужават да учат и да живеят в по-добри условия“, каза кметът на Малко Търново Илиян Янчев.

Очаква се да бъдат обхванати още деца на възраст от 3 до 6 г. и така капацитетът от 30 места на детската градина да бъде запълнен. Ще бъдат обхванати и деца, отпаднали от образователния процес и ще се извършва задължителната подготовка за бъдещите първокласници. 
След ремонта сградата ще придобие модерен облик, категоричен е Деян Йотов, координатор на проекта и директор дирекция „Европейски фондове и инвестиционни програми“ към община Малко Търново.

„Извършваме основен ремонт. Изграждане на изцяло нов покрив. Външна топлоизолация, котелно с дърва и пелети, които ще бъдат свързани с инсталация в цялата детска градина. Всичко това ще завърши с едно прекрасно обзавеждане, което ще е изцяло ново – легла, шкафове, пособия“, поясни Деян Йотов. 

Дворът на детската градина също ще има нов облик – с алеи, места за отдих, люлки, катерушки. 
 
Успех и дръзновение пожела на строителите и на присъстващите Йорданка Ананиева, заместник – кмет „Култура и образование” в община Бургас, което бе сред гостите на събитието. 

Магдалена Япаджиева, старши експерт в дирекция „Образование и демографски въпроси“ в община Бургас и ръководител на проекта, добави:
„Между два прекрасни празника- 24 май и 1 юни със силата на българското слово и бодростта на децата да си кажем: „Благодаря, късмет и напред!“
Целодневната детска градина  "Ален Мак" в с. Звездец предстои да бъде обновена за близо 280 000 лв, осигурени от Българо – швейцарската програма за сътрудничество. Община Малко Търново съфинансира строителството с над 30 500 лв. В рамките на проекта се осигурява и оборудването за нея, както и за ЦДГ „Юрий Гагарин“ в гр. Малко Търново. 

Целият проект на община Бургас е на обща стойност 2 613 544 лв. Той е по Програмата за подкрепа на социалното включване на роми и други уязвими групи“, част от Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Партньори по проекта са община Средец, община Малко Търново, фондация „Областен ромски съюз“, Основно училище „Христо Ботев“ в бургаския квартал „Победа“ и фондация „ОФФ Медия“.

За повече информация – следете Фейсбук страницата на програмата.

 

Коментари

Още от последните новини