Европейците протестираха срещу търговското споразумение със САЩ

Европейците протестираха срещу търговското споразумение със САЩ - E-Burgas.com

Десетки хиляди европейци протестираха срещу подготвяното Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции между ЕС и САЩ. Най-мащабните протести се състояха в Мадрид, Мюнхен и Берлин в събота.

TTIP-protesters-DPA

Има опасения, че САЩ ще наложат на Европа своите правила за химическата безопасност, за храните и в други области. Може да не се изисква обозначаване на ГМО на етикетите. Забраната за шистов газ също може да отпадне вследствие от споразумението. Други спорни моменти включват защитата на авторски права, търговските наименования и особено създаването на специален трибунал за съдебни спорове "инвеститор-държава".

Контролираното от консерваторите британско правителство смята, че след подписването на документа икономиката на страната ще увеличи на година приходите си с 10 млрд. лири, американската икономика с 80 млрд. лири, а икономиката на целия Европейски съюз със 100 млрд. лири.

Британските лейбъристи и либерал-демократите подкрепят споразумението, но Лейбъристката партия призовава правителството да изключи националното здравеопазване от сферата на документа. Редица експерти смятат, че подписването на споразумението ще се отрази пагубно на понастоящем безплатната медицинска помощ, ще приведе Великобритания към американския модел на медицински застраховки, предлагаща скъпо лечение само за хората със средни и високи доходи.

Критиците на споразумението са съгласни, че след подписването му във Великобритания ще навлязат американски застрахователни компании, които със значителните си финансови възможности и потенциални приходи ще разрушат британското здравеопазване, смятано за най-доброто в Европа.

Претенциите на германците към споразумението се отнасят до намаляването нивото на стандартите в социалната, правната и екологичната сфера, което е предвидено в документа с цел облекчаване достъпа на американските стоки и фирми до европейския пазар. Системата от частни арбитражни съдилища, която ще бъде създадена за регулиране на отношенията между компаниите и националните правителства според протестиращите ще създаде паралелна правосъдна система, което е заплаха за демокрацията.

Протестиращите в Мадрид издигнаха лозунга „Планетата и хората не са товар“.

„Ние искаме да благодарим на социалните организации, организациите за защита на околната среда, синдикатите за това, че „извадиха от сандъка“ ТТИП, където го изпратиха Европейската комисия и правителствата на страните в ЕС. Благодарение на левите сили в ЕС и обществените организации, гражданското общество ще узнае за този договор“, каза пред РИА Новости взелата участие в протеста в Испания Марина Албиол, евродепутат и член на испанката партия „Обединени леви“.

По думите й „хората, ако не са акционери в големите международни корпорации, са против това споразумение“.

„ТТИП ще намали нашите социални права и ще нанесе вреди на нашата планета. Гражданското общество трябва да се противопостави на социалдемократите, либералите и консерваторите, които подкрепят това споразумение, и да предложи алтернатива. Само гражданското общество може да противостои на едрия капитал и корпорациите. Ние, европейските леви, ще работим срещу приемането му от ЕП“, обещава тя.

Коментари

Още от последните новини