Евгений Мосинов: Бургас не е Пазарджик и бурките в града не са основния проблем тук!

Евгений Мосинов:  Бургас не е Пазарджик и бурките в града не са основния проблем тук! - E-Burgas.com

Това заяви в ефира на сутрешния блок на Нова телевизия общинският съветник Евгений Мосинов. Той смята, че  бурките никога не са били проблем на Бургас и тук такова облекло не се среща. „ Като туристически град има туристи, които ползват подобно облекло. Нека попитаме търговците как ще реагират, когато бурките бъдат забранени на обществени места и туристи с такъв тип облекло не могат да влязат в магазина. Споделям загрижеността за обществения ред и за проявите на ислямски фундаментализъм, но влизането на град след град в подобна поредица от изменения и забрани не ми се струва логично. Забраненото понякога става по-сладко и търсено, така че ако нямаме реален проблем, защо да вкарваме такъв текст”, каза Евгений Мосинов.

Той заедно с други общински съветници коментираха докладната записка на Георги Дракалиев от ВМРО, в която се настоява и в Бургас да се забрани носене на облекло, закриващо лицето.

"Това е една превантивна мярка, която цели да попречи на разпространението на радикалния ислям, който виждаме, че започна от Пазарджик и пуска навсякъде пипала. Забранява се носенето на всякакъв вид облекло и покривала, които частично или изцяло скриват главата и лицето на човек”, обясни Дракалиев.

Забраната, ако бъде приета, ще важи за обществени места, обекти, където се представят административни услуги, места за отдих, комуникация и култура, както и всички официални учреждения.

„Има случаи, при които се рекламират лечебни, чудодейни и други средства, чрез които се повлиява върху съзнанието на хората и по този начин те са принуждавани да изпълняват разпорежданията на техните религиозни лидери”, обясни Георги Дракалиев.

„Ще подкрепим колегите като превантивна мярка”, заяви Димитър Людиев от ГЕРБ.

Ако забраната бъде приета, санкцията ще е от 500 до 5000 лева.

Ако общинският съвет в Бургас приеме тази промяна в наредбата за опазване на обществения ред, градът ще се нареди до Пазарджик и Стара Загора, които вече приеха забраната за носене на облекло, закриващо лицето.

Такава забрана се обсъждат в Шумен, София и други български градове.

Коментари

Още от последните новини