Ето я църквата в Несебър, реставрирана за 720 хиляди долара (СНИМКИ)

Ето я църквата в Несебър, реставрирана за 720 хиляди долара (СНИМКИ) - E-Burgas.com

Лично американският посланик Ерик Рубин преряза лентата с кмета Николай Димитров и министър Ангелкова

Една от най-големите исторически забележителности в Несебър – църквата от 14 век „Йоан Алитургетус“, бе официално открита след като реставрацията и консервацията и приключиха окончателно. Това сториха лично американският посланик у нас Ерик Рубин, кметът на общината Николай Димитров и министърът на туризма Николина Ангелкова.

Любопитно е, че обектът е реставриран за внушителната сума от над 720 хиляди долара – сума, почти на половината на всички обекти, финансирани от посланическия фонд от 2002 година насам.

Преди три години предшественикът на Рубин – посланик Марси Рийс, даде старт на проекта за реставрация на църквата. „За всички, които някога са били в Несебър – от моряците по корабите преди стотици години до туристите през това лято църквата стои тук, като един свещен символ на това древно място. Съгласихме се да финансираме проекта, защото американците вярваме, че закрилата на културното богатство, е споделена отговорност“, каза Н.Пр. Ерик Рубин.

Министър Ангелкова пък сподели, че държавата ще продължи да подпомага такива инициативи.

Преди официално да прережат лентата американският гост бе разведен из Несебър, където разгледа повечето забележителности, придружаван от кмета Николай Димитров и съпругата му.

Галерия
Коментари

Още от последните новини