Ето кои училища в Бургас закриха 15 паралелки с прием след 7 клас

Ето кои училища в Бургас закриха 15 паралелки с прием след 7 клас - E-Burgas.com

Общо 15 паралелки, с прием след 7 клас в Бургас са били закрити. Потърпевши са ПГ по механоелектротехника и електорина, ПГ по електротехника и електроника, Морското училище, гимназията по дървообработване, ПГ по транспорт и СОУ "Св. св. Кирил и Методий". Това разкри пред радио "Фокус" директорът на РИО в областта Бургас инж. Виолета Илиева.

В Държавния план-прием 2016-2017 предварително бил планиран по-висок брой паралелки. „Когато планирахме приема и когато той беше утвърден от Министерство на образованието и науката, той беше утвърден със 7- 8 паралелки повече, така че тези паралелки бяха планирани да бъдат закрити”, посочи Илиева.

Тя обясни, че с утвърдения тогава план-прием е дадена възможност за по-голям набор от професии, специалности и профили, като по естествен начин да отпаднат онези, към които няма интерес. „Останалите до 15, бяха закрити поради големия брой слаби оценки по математика, които бяха 1 002, а по БЕЛ – 497, така че този нисък резултат се отрази при закриването на паралелки”, отбеляза Илиева.

Направен е и още един извод, според който има голям брой деца, които успешно са издържали двата теста, но резултатът, с който са оценени, е незадоволителен и не е достатъчен като сформиране на бал за кандидатстване в желано училище. По думите на директора на РИО-Бургас резултатите за прием след 7 клас вече са обявени.

Коментари

Още от последните новини