Ето какво написа Лидия, преди да драсне клечката кибрит

Ето какво написа Лидия, преди да драсне клечката кибрит - E-Burgas.com

8150fb7af06c

Ден преди да вземе решение да се самоубие по изключително болезнен начин, 38-годишната фотографка Лидия Петрова е харесала статията „Робството от 9 до 5 или как да не пропилеете живота си“, публикувана в блога „Свой избор“.

„Да не си пропилееш напълно живота ми се струва ценно постижение, па макар и само за мен“, е написа Лидия в коментар под харесания текст.

Текстът, който Лидия споделя в социалната мрежа, е благодарствено писмо на Чарлз Буковски до издателя му – до човека, помогнал му да напусне душегубната работа като пощальон и да стане писател. Писмото е от 12 август, 1986.

„Всички лица, случки, емоции и страсти които ще припознаете и изпитате четейки това писмо, изобщо не са случайни. Остава въпросът “Какво да избера”…Повярвайте – избор винаги има и той винаги е във вашите ръце. Дори да негодувате и да се възмущавате от това твърдение, упорито вкопчени в убеждението, че външните обстоятелства ви притискат, оковават, отнемат възможността на избор – това са само илюзии, инструменти на системата. Тя има нужда от тези ваши убеждения, за да съществува. Колкото и труден и непреодолим да ви се струва външния натиск, повярвайте, че вътрешното чудо винаги е по-силно. И то само чака да бъде открито и извадено на светло. Изборът е във вашите ръце“, започва текстът.

„Знаеш, че все казвам “Робството никога не е било отменяно, само го разшириха, за да включва всички раси”. И най-болезненото е постоянно топящата се човешка същност на онези, които се борят да запазят работи, които не искат, но се боят, че алтернативата ще е по-лоша. Хората просто се изпразват отвътре. Стават тела с плашливи и покорни умове. Цветът напуска окото. Гласът погрознява. И тялото. Косата. Ноктите. Обувките. Всичко става грозно“, пише Буковски в писмото си .

По нищо друго от профила й в социалната мрежа не личи Лидия Петрова да е имала намерение да се самоубие. Фотографката е активна във фейсбук. Следила е казуса с КТБ, унгарския протест срещу правителството на министър-председателя Виктор Орбан, който обмисля данък върху трафик на данни. Интересувала се е от действието и бездействието на МВР и държавата.

Лидия има и профил във „Фото форум“, в който е била активна до 30 октомври тази година. Публикувала е 240 свои снимки, една част от които са на тема протестите през 2013 г. Срещу правителството „Орешарски“. /24chasa.bg

Коментари

Още от последните новини