Ето как Желязната лейди от Дебелт се пребори за пречиствателна станция

Ето как Желязната лейди от Дебелт се пребори за пречиствателна станция - E-Burgas.com

За да има мир, трябва да ме слушат, всеки който работи за Дебелт е добър, който не – да му мисли, категорична е Иванка Ангелова

Новоизграденото затворническо общежитие в Дебелт е вече факт и прикова вниманието дори на правосъдния министър Мария Павлова, която дойде на крак в средешкото село вчера да го види, но местните са съсредоточени в съвсем друго нещо. Един от най-наболелите, през годините, въпроси – построяването на собствена пречиствателна станция и канализация, ще бъде решен.

Всъщност двете неща са свързани и са нещо като взаимосъгласие между държавата и селото.Преди, както бяхме публикували, кметът на селото Иванка Ангелова, която нашумя с твърдата си воля и тежката ръка, бе твърдо против изграждането на общежитие, което да бъде напълнено с осъдени от Бургаския затвор, но днес нещата са други.

Местните са щастливи, защото уговорката е с правосъдната сграда да бъде изградена и пречиствателна станция. А с това и питейната вода ще бъде вече друга. Кметството вече е закупило терен, над 6 декара, в който има и сграда, която ще бъде ремонтирана. „Затова се съгласихме за общежитието, както нямаме нито станция нито канализация, техните боклуци също щяха да идват при нас и въобще би станало екокатастрофа“, каза Ангелова.

Освен това охраната в селото ще бъде засилена, а самите затворници няма да са с тежки присъди. Общежитието е от затворен тип и те няма да излизат навън. Кметицата вече е получила уверението на властите, че селото няма да има проблеми с осъдени. Дори дебелтци вече са кандидатствали за работи в общежитието, което е открило нови 80 работни места.

Интересна е и развръзката с отношенията между кметът на общината Иван Жабов и Иванка Ангелова, които преди бяха критични и кметицата не се притесняваше да го атакува словесно всеки път, когато, според нея, е имало за какво. Отношения лоши няма, когато се работи за моето село с всеки съм добре, откаже ли да работи за селото значи не е добре. Мен ме интересува селото  – всеки, който работи за Дебелт е добър, който не – не е добър. А в момента работим в една посока“, лаконична е Ангелова.

С ромите, с които също имаше проблеми преди години, действа с още по-твърда ръка отпреди и нещата сега с в ред. „Научих ги да ме слушат. И трябва да ме слушат ако искат да живеят в мир, иначе тежко им. Те си работят, не създават проблеми, ако искат помощи, трябва да работят, те са тези, които почистват улиците в Дебелт.  Всички ги вкарвам в крак, като си поставя нещо го постигам, малко повече труд и ядове ми коства, ама става. Няма начин, няма невъзможни и непоправими неща“, категорична е кметицата.

Тя управлява реално около 3000 жители, макар и по документи да са около 2100 души. Интересът на бургазлии към тамошните къщи се е увеличил и има доста закупени имоти.

Коментари

Още от последните новини