Ето ги новите медицински бележки за учениците, РЗИ-Бургас стяга контрола по издаването им

Ето ги новите медицински бележки за учениците, РЗИ-Бургас стяга контрола по издаването им - E-Burgas.com

През новата учебна година учениците от бургаските училища, трябва добре да си правят сметката, когато злоупотребяват с медицински бележки, за да отсъстват от училище, тъй като Здравната инспекция в града стяга контрола и ще следи изкъсо издаването им.

В навечерието на новата учебна година институцията издаде указания за издаване на медицински бележки, които да удостоверяват отсъствието на ученици от час по реални здравословни причини.

Това могат да правят единствено лекарите в лечебни заведения за първична или специализирана медицинска помощ или център за спешна помощ или спешно отделение на лечебно заведение за болнична помощ и то въз основа на данните от анамнезата, резултатите от извършения преглед и изследвания, поставената диагноза. Данните следва да се отрзят в съответната медицинска документация – амбулаторен лист, фиш за обслужен спешно болен в центровете за спешна помощ, както и лист за преглед на пациент в консултативно-диагностичния блок или спешното отделение.

Лекарят, който е извършил прегледа на ученика подпечатва медицинската бележка, която ще попълни. В нея задължително следва да се впише номерът и датата на осъшествения преглед. Изписването на номера и датата на документа се поставя под коректно изписаната диагноза с посочен код на заболяването, състоянието по Международната класификация на болестите X ревизия. Дните, посочени в медицинската бележка, за които е определена необходимостта от отсъствие от училище по медицински причини не може да предхождат датата на извършване на прегледа, посочена в документа.

В случаите на необходимост от отсъствие от училище след проведено болнично лечение, същата се удостоверява от лекар за болнична помощ, провело, лечението или общопрактикуващият лекар на ученика въз основа на дадените в епикризата препоръки, указват от РЗИ.

Лекарите, издали медицински бележки за удостоверяване на необходимост от отсъствие от училище по медицински причини, следва да предоставят при поискване на контролните органи на Министерство на здравеопазването (РЗИ и ИАМО) информация за издадените медицински бележки и съответната, свързана с това медицинска документация.

Галерия
Коментари

Още от последните новини