Етнографски рибарски комплекс ще строят край Бургас

Етнографски рибарски комплекс ще строят край Бургас - E-Burgas.com

Общината си поиска плаж "Отманли" от държавата, ще изгражда и трети канал за рибарските лодки 

Община Бургас ще отправи искане към Министерски съвет за безвъзмездно предоставяне на морския плаж "Отманли" - източна и западна част. Преди това обаче решението трябва да мине през Общински съвет - Бургас, който ще разгледа предложението на Димитър Николов в края на октомври. 

Кметът припомня, че през 2010 година с решение на местния парламент е одобрен Подробен устройствен план - План за регулация и застрояване за "Селищно образувание за рибарско селище и домуване на малки рибарски плавателни съдове в местност "Ченгене скеле".

Предвидено изграждане на нов трети канал, разположен югоизточно от съществуващите два канала, с цел подобряване на условията за риболов, осигуряване на допълнителни места за лодкостоянки и задоволяване на нуждите от развитие на рибностопански дейности. При реализиране на предвижданията на плана в границите на така обособената територия на рибарското селище, в зоната на съществуващите два канала и на предвидения нов канал ще се осигурят места за домуване на 240 броя малки плавателни рибарски съдове. 

В местността Ченгене скеле се предвижда да бъде изграден и Етнографски рибарски комплекс. Това ще е първият по рода си музей в България, представящ историята на този традиционен за региона поминък. 

Коментари