EС смята България за опасна държава заради малкото ваксинирани

EС смята България за опасна държава заради малкото ваксинирани - E-Burgas.com

Европейският съюз посочи България и още пет страни като опасни заради малкото ваксинирани. В тях имунизираните срещу COVID-19 са под 55 на сто от пълнолетните и това създава заплаха за останалите държави, заяви еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис, цитирана от БТА.

Тя отбеляза, че 1/3 от хората в ЕС не са ваксинирани и това трябва да се промени бързо. Ваксините са най-доброто, макар и не единственото средство срещу пандемията, посочи еврокомисарят след заседание на Съвета на ЕС.

По нейните думи, дори само в една страна делът на имунизираните да остане нисък, това може да окаже лошо въздействие на общата здравна обстановка. Кириакидис уточни, че за страните със слаба ваксинация не може да се приложи еднакво решение за убеждаване на хората да се имунизират.

Дори и ваксинирани, хората ще продължат да се заразяват и да постъпват в болница, затова работим и за осигуряването на лекарства, посочи еврокомисарят. Кириакидис съобщи, че до края на годината ЕС ще утвърди още четири лечения на новото заболяване, сред които и хапчетата на "Мерк".

Еврокомисарят добави, че става трудно хората да бъдат убеждавани да спазват безопасно разстояние и лична хигиена, за да не се разболяват. Това е общо усилие и отговорност на гражданите, необходими са спешни и съгласувани действия, докато науката се произнесе за щама Омикрон, добави Кириакидис.

По думите ѝ ЕС има достатъчно препарати за имунизирането на всички и за подсилващи дози ваксина. Тя призова да не се допускат големи различия в правилата в отделните държави за признаването на срока на валидност на COVID сертификатите. 

Под 30% от пълнолетните в България са ваксинирани с две дози. По този показател страната ни е твърдо на последното място в Европейския съюз. За сравнение, имунизационното покритие в предпоследната по ваксинации държава - Румъния, е 40%

Коментари

Още от последните новини