Емблематичният Планетариум Бургас отличен в „Сграда на годината" 2023 г.

Емблематичният Планетариум Бургас отличен в  „Сграда на годината

Haй-пpecтижнoтo cъбитие в cфepaтa нa инвecтициoннитe пpoeĸти, cтpoитeлcтвoтo и apxитeĸтypaтa в Бългapия oтличи нaй-дoбpитe cгpaдни и инфpacтpyĸтypни пpoeĸти.

   Планетариум Бургас е удостоен с награда в категория „Социална инфраструктура – култура". Високото отличие получава на базата на единодушна оценка на 35-членно експертно жури.

   Проектантите от „Декор Дизайн" Архитекти Бурулянови, инвеститорът на сградата -  Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура" и компанията изпълнител „ЕКИП 5" ООД получиха приз и почетен плакет, връчен от министъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков. Тържествената церемония по награждаване се пpoвeдe вчера (14.12.2023 г.) в пpиcъcтвиeтo нa нaд 500 гocти.

   Архитекти Бурулянови не за първи път получават престижно отличие в националния конкурс. През 2015 г. печелят наградата за „Сграда на Публиката" за обекта „Експозиционен център Флора", съвременен символ на град Бургас.

   "Честито на всички победители! Да получим наградата, означава, че сме получили признанието на професионалистите, експертите в архитектурното проектиране и строителството, а гласуването за сградата от страна на публиката, означава че сме в унисон с общественото усещане за естетика. Една от най-високите оценки, към която всички в сектора се стремим.

   Благодаря за всеотдайността и подкрепата на моето семейство! Благодаря за неуморната работа на нашия екип, за професионализма и тяхната упоритост и че заедно създадохме едно съвременно архитектурно бижу! Сградата вече е символ на Бургас и  живее свой собствен живот.

   Благодаря на всички, които подкрепиха Планетариум Бургас в онлайн гласуването. Многото номинации от нашия град доказват, че Бургас има амбиции, полага усилия и се развива в правилната посока!", заяви арх. Емил Бурулянов от сцената на ГPAДЪT Meдиa Гpyп.

   Емблематичният Планетариум излиза от рамките на конвенционалната сграда и поразява с уникалния си силует. Обвивката на това архитектурно чудо е забележителна - неръждаема стомана, поставена на сектори, заварена на място и полирана. Една голяма огледална топка, наподобяваща планета със своя пръстен, а във вътрешността си разполага с последен модел оборудване за 3D прожекции и визуализации. Зрителната зала е с капацитет от 50 места, разположени около центъра на 8-метровия прожекционен купол.

   Планетариум Бургас е център за образование и предоставя неограничени възможности за изследвания на любознателните. Тук, деца и възрастни, могат да се докоснат до тайните на необятния Космос.

Галерия
Коментари

Още от последните новини