Еленко Божков: Кабинетът Близнашки е пълен с „измекяри“

Еленко Божков: Кабинетът Близнашки е пълен с „измекяри“ - E-Burgas.com

elenko-bozhkov

ДКЕВР е под натиска на измекярското правителство на Близнашки. Това заяви в студиото на „Тази сутрин" отстраненият член на ДКЕВР Еленко Божков. Той уточни, че думата „измекяр" значи лакей, а сегашният служебен кабинет е именно такъв по отношение на корпоративни интереси и по-специално тези на енергийната компания EVN.

Оставката на Божков беше поискана от енергийния министър Васил Щонов по време на смяната на ръководството на енергийния регулатор. Той не я подаде и беше отстранен заради конфликт на интереси. Енергетикът призна, че през годините е участвал във фирми в бранша, но е излязъл от тях и ще си търси правата.

Той беше категоричен, че е „отстранен противозаконно", защото е засегнал „корпоративни и лобистки интереси". Като пример даде арбитражно дело на EVN срещу страната ни, по което е събирал доказателства.

Сред тях бил и протокол, в който се вижда, че сегашният председател Светла Тодорова участва в преговорите с компанията за условията на приватизацията на енергодружеството в Югоизточна България през 2005 г. Тогава били поискани 16% печалба и 15% технологични разходи. „Аз квалифицирам всичко това като измекярщина", възмути се Божков.

Той донесе електрическа крушка, като заяви, че Васил Щонов и Георги Близнашки не разбират разликата между нея и ядрен реактор, а ресорният министър се опитва да командва енергетиката с дистанционно управление.

„Цените ще се качват в зависимост от копчето, което натиснат от кабинета на Щонов", заяви Еленко Божков. Той припомни, че претенциите на EVN са за 18-процентов скок, а „като сложим това, което трябва да се даде на НЕК, стават над 25%".

Бившият член на ДКЕВР защити и свалянето на цените на тока, критикувано сега от служебното правителство: „Ние ограничихме апетитите на монополите, намалихме технологичните разходи, където те крият кражбата на ел енергия, която всички българи плащат сега. Те започват от 15% загуби, ние ги свалихме до 8".

Коментари

Още от последните новини