Екомонистърът избягва темата за строителство по морето, говори за "икономическа дейност" с имоти

Екомонистърът избягва темата за строителство по морето, говори за

Новият законопроект бил залегнал в предизборната кампания на НФСБ

Новият екоминистър Нено Димов избегна темата за застрояването край морето в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия таззи сутрин, Въпреки настоятелните въпроси на водещите, екоминистърът предпочете да говори за измяна на общите устройсвени планове и правото на собствениците да развиват "икономическа дейност" с имотите си. 

Така той коментира предстоящия протест на природозащитници срещу застрояването на Черноморието. Той е заради нов законопроект, който удължава срока, в който земеделската земя с променен статут за застрояване трябва да стане отново земеделска. В момента това трябва да се случи до края на май тази година. Одобреният на първо четене законопроект предвижда този срок да се удължи с още три години.

„Даването на разрешение не означава, че то ще се случи. Не виждам нищо лошо хората ,които притежават имоти, да могат да извършват икономическа дейност с тях. Това трябва да бъде регулирано с териториално устройствените планове, за да се знае къде какво е разрешено. Тези планове се блокират от десетилетия и това не е добре за опазване на околната среда”, коментира Димов.

„Устройственият план дава правила, когато го няма се дава възможност за корупция. С този законопроект се дава възможност още три години, който не е успял да реализира досега проектите си, да има още време да го направи”, заяви министърът на околната среда.

Коментари