ЕК одобри българската схема в подкрепа на туроператорите

ЕК одобри българската схема в подкрепа на туроператорите - E-Burgas.com

Европейската комисия одобри българската схема за 28 милиона евро (55 милиона лева) в подкрепа на туроператорите, принудени да ограничат или да преустановят дейността си заради коронавируса, предаде БГНЕС.

Съгласно мярката туроператорите имат право да получат 35 евро за всеки пътник, който е резервирал туристически пакет чрез тях, включващ полет в България. Достъпът до мярката обхваща полети, извършени в периода 14 май - 31 декември 2020 г. Схемата ще бъде под формата на директни грантове. Мярката важи за всички туроператори и превозвачи, независимо от държавата на регистрация, както и за всички пътници, независимо от страната на произход. Целта й е да стимулира входящият туризъм. Тя ще улесни достъпа до финансиране и ще смекчи внезапния недостиг на ликвидност, пред който са изправени засегнатите компании.

Комисията установи, че българската мярка е в съответствие с условията, заложени във временната рамка, съобщава „EU Reporter“. Помощта няма да надвишава 800 000 евро на компания и ще бъде отпусната не по-късно от 31 декември 2020 г. На тази основа Комисията одобри мярката съгласно правилата на ЕС за държавна помощ.

Коментари

Още от последните новини