Едва 20 на 1000 души у нас даряват кръв

Едва 20 на 1000 души у нас даряват кръв - E-Burgas.com

Едва 20 на 1000 души у нас даряват кръв, което е твърде недостатъчно, заяви председателят на БЧК Христо Григоров. Съгласно Световната здравна организация е необходимо броят им да е около 50. В Европа той е близо 35.

Като причини за ниската активност у нас председателят на БЧК посочи демографска криза и застаряването на българското население.

„Всяка година на пролет и есен, заедно със студентите, провеждаме доброволно кръводаряване под името „Капка по капка – живот“. Има и един фактор, който не може да бъде пренебрегнат. Отношението на корпоративния бизнес в последните години е засилено. Те са разбрали, че това е тяхна социална отговорност“, каза той пред Фокус.


По думите му 80% от кръвта в Европа се събира на терен, чрез изнесени пунктове.

Днес депутатите в Народното събрание се включиха в инициатива за безвъзмездно даряване на кръв, за да насърчат подобни начинания.

Григоров обясни, че отзивчивостта на народните представители е голяма и че повече от 1/3 от депутатите даряват кръв. Според него доброволното кръводаряването е част от възпитанието, което младите хора трябва да придобият.

Източник: dnes.bg
 

Коментари

Още от последните новини