Еднакви ли са круиз ваканциите?

Еднакви ли са круиз ваканциите? - E-Burgas.com

През 2017-та светът се превърна в свидетел на нови рекорди в круиз индустрията за всички времена: вече са налице поръчки за нови 90 круизни кораба на обща стойност почти 59 милиарда долара! Корабостроителниците са с осигурени договори за нови „царства на забавленията“ за следващите 10 години и на практика не могат да задоволят търсенето от страна на инвеститорите, в лицето на круиз линиите. Това вече се разглежда като пречка пред развитието на сектора, който също може да се похвали с нови постижения: през текущата година пасажерите се доближават до рекордните 26 милиона, като за 2018 г. също се очаква сериозен ръст. Предвижданията на Международната асоциация на круиз линиите е цифрата да бъде още 1,1 млн. нови круиз пасажера!

Еднакви ли са обаче круиз ваканциите? Разбира се, че не са! Последните 10 години, когато говорихме за тях в България, представяхме нещата под общ знаменател, поради съображения за реклама от страна на медиите. Считаме, че тази практика трябва да се прекрати, тъй като тя не е полезна за потребителите, дори обратно – говорейки общо за туристическия продукт на всички доставчици, клиентът остава с погрешното убеждение, че навсякъде го очаква почти едно и също. Както в авиоиндустрията се цитират конкретните имена на авиолиниите, както в автоиндустрията се цитират конкретните имена на производителите, както в хотелската индустрия също не се говори за хотелите по принцип, така и в круиз индустрията пасажерите трябва да могат да различават круиз линиите и да се ориентират предварително в това какво ще получат преди да се настанят на борда на избрания от тях кораб.

В круиз индустрията няма официална категоризация на корабите (и никога не е имало)! В голяма част от случаите звездите за даден кораб могат сериозно да подведат потенциалните гости! Затова е по-добре човек да бъде информиран какво по-точно стои зад всеки бранд на круиз линия. Ето опростено кратко резюме на популярните круиз линии:

Икономичен (бюджетен) сегмент

Ниски цени за кратки маршрути, в по-голямата си част на стари кораби от миналия век. Кухнята е нездравословна, с преобладаващи полуфабрикати. Забавленията и цялостното преживяване на борда не са от тези, които оставят трайни спомени:

Celestyal Cruises

AIDA

Pullmantur

Стандартен (масов) сегмент

 В по-голямата си част нови, големи и модерни кораби. Много млади семейства с деца на борда. По време на ученическите ваканции обаче глъчката, шумотевицата и ваканционното оживление на някои кораби могат да се превърнат в предизвикателство за част от пасажерите. Забавления, музика, представления и богата анимационна програма на световно ниво. Преобладащи 7-дневни повтарящи се маршрути в целия сезон, обхващащи големите индустриални центрове с летища. По-добрата храна, напитки и обслужване е в специализираните ресторанти, барове и заведения на борда, които са срещу допълнително заплащане:

Royal Caribbean

Princess

MSC

Costa

NCL

Първокласен сегмент

Съвременни елегантни кораби, отразяващи богати морски традиции и изискан лукс.  Интериор изпълнен с произведения на изкуството с музейно качество за милиони долари. Преобладаващи са по-дълги от едноседмичните маршрути. Гурме кухня със скъпи храни и напитки и професионално обслужване, неотстъпващо на най-добрите на сушата! Атмосфера за спокойни, улегнали и образовани пасажери. Много по-малко деца на борда, но с налични и функциониращи клубове за деца за всички възрастови групи до 18 г. Първокласни забавления и брегови екскурзии, съобразени с преобладаващата аудитория пасажери. Елегантен начин на обличане, някои от вечерите са официални (коктейлни рокли за жените и костюми за мъжете):

Holland America

Celebrity

Круиз индустрията има и луксозен и ултра-лукс сегменти, с около десетина по-значими компании. Цените започват от около 300 евро на пасажер на ден.

Информацията е предоставена от Българско круиз общество

Коментари

Още от последните новини