Единствената танго опера в света "Мария от Буенос Айрес" гостува в Бургас на 4 октомври

Единствената танго опера в света

Третото издание на фестивал на изкуствата Порт Прим Арт Фест ще донесе на Бургас много емоции и изключително премиерни събития. Културният форум с организатор Гранд Хотел и СПА Приморец с подкрепата на община Бургас ще доведе в Държавна Опера в морския град една специална дама - "Мария от Буенос Айрес". В ролята ѝ в едноименната опера на Астор Пиацола публиката ще види Люси Дяковска. До нея на сцената от 19:30 часа на 4 октомври (петък) ще застанат Момчил Караиванов и Живко Джуранов, както и оркестър, хор и балет на Държавна Опера Пловдив. Специална роля ще има и гласът на специфичния испански музикален инструмент бандонеон, който ще пее в ръцете на Калоян Куманов.

„Мария от Буенос Айрес“ е създадена от маестрото на тангото - композитора Астор Пиацола и либрето на поета Хорасио Ферер. Двамата творци живеят, за да празнуват, обожествяват, носят тангото. Това е творбата, в която дарбите им се преплитат е експлицитна ода, посветена на общата им страст. Идеен заряд и вдъхновение за танго операта Пиацола черпи от актрисата, хореограф и певица Егле Мартин. Както се случва в живота обаче, двамата се разделят малко преди музиката да е завършена - и тя се омъжва за друг. Може би именно тази любовна история е в основата на силното автентично дуенде, с което творбата е пропита.

Сюрреалистичният сюжет е разделен на две. Първата му част проследява живота на Мария, родена "един ден, когато Бог бе пиян" в бедно предградие на аржентинската столица. Тя поема към центъра на града, където е прелъстена от тангото. Крадци, съдържатели на бордеи, населяващи подземния свят на града се събират на черна меса, когато тя умира. След смъртта ѝ, е запратена в ада - който оказва се, е отново Буенос Айрес. Вече не тя в плът, а сянката ѝ обикаля града. Либретото извежда на преден план силни паралели между героинята, Иисус и Богородица, светлината и мрака.

Първото поставяне на сцена на експресивния спектакъл е на 8 май 1968 г. в Буенос Айрес. След период на застой, творбата си проправя път до многобройни сцени в САЩ, Великобритания, Португалия, Австралия, Русия, Швеция, Хърватия... Българската премиера на единствената танго опера в света е на 13-ти януари 2019 г. и е част от официалната програма по повод откриването на „Пловдив - Европейска столица на културата 2019“. Публиката е във възторг и над 10 минути аплодира солисти, хор, балет, екип на танго операта. Виновници за родната премиера са режисьорът Веселка Кунчева, диригент е Константин Добройков, хореограф Явор Кунчев, сценография и костюми Мариета Голомехова.

Творбата е абсолютно зашеметяваща. Действието тече на няколко паралелни нива, а режисьорът Веселка Кунчева не се колебае да използва нестандартни похвати, гледни точки за да постигне въздействието, което цели. Представете си, следното на сцената – акцент върху танцуващи крака, като на палците са поставени ножове, които танцуват. Експлицитност, крайности, бруталност и яркост отвъд граници и стандарти – това очаква зрителите в „Мария от Буенос Айрес“ – и тангото, като живот, себеизразяване, жив разказ, изкупление и спасение. 

„Мария от Буенос Айрес“ ще ви очаква на 4 октомври (петък) от 19:30 часа в Държавна Опера – Бургас. Спектакълът е част от афиша на третото издание на фестивал на изкуствата Порт Прим Арт Фест с организатор Гранд Хотел и СПА Приморец със съдействието на община Бургас. Билети  на каса „Часовника“.

Коментари

Още от последните новини