Двуметрова приливна вълна издавила домашни животни до езерото Вая (снимки)

Двуметрова приливна вълна издавила домашни животни до езерото Вая (снимки)  - E-Burgas.com

Тонове риба от частен развъдник е отнесена в езерото 

За евентуалното издяване на домашни животни и на тонове риба от развъдник, отнесена от приливна вълна, съобщават от фирмата "Хай Мед Тех ЕООД", които са едни от многото потърпешви от наводнението в областта. 

Имотите на фирмата се намират в близост до езерото Вая, където осъщестявавт рибовъдна и животновъдна дейност. В басейните, разположени на близо 600 дка, са отглеждани над 200 тона риба по екстензивна технология. На територията на обекта има и животновъден обект, в който се отглеждат домашни животни - овце, крави, биволи, коне, понита, кокошки, патици, пуйки и т.н.

В съседство друго дружество “Планета-98” отглежда риба в басейн с размер 300 дка. Техният басейн също е прелял и достъпът е отрязан.

"В 07:30 часа през обекта ни преминава приливна вълна от над 2 метра от нерегламентирано изпуснатия язовир Трояново и залива всичко по пътя си. Вследствие на така бързо придошлите води, предполагаме, че по-голямата част от рибата на стопанството е била отнесена в Бургаско езеро. Засега не можем да се приближим и до животновъдния обект и да преброим жертвите сред домашните животни." съобщават от фирмата.

Според тях вина за това имат от "Напоителни системи - Бургас", които не са изпуснали язовира поетапно при първите признаци на покачване на водата. 

 

Галерия
Коментари

Още от последните новини