Две села от бургаска община протестират

Две села от бургаска община протестират  - E-Burgas.com
Снимка bTV

Хората от селата Винарско и Вратица в бургаската община Камено излизат на протест срещу създаването на каменна кариера в местността Каята, съобщава БНР.

Протестиращите искаха разрешение да блокират магистрала "Тракия", но такова не им беше дадено. Сега се очаква да затворят пътя през Винарско, който свързва селата в района с Айтос и Карнобат.

Притесненията на жителите на двете села са, че новата кариера ще замърси водоизточниците им, ще навреди на пасищата, както и на останките на римска крепост в района.

Преди седем години с решение на Министерския съвет парцел там е отдаден на концесия за добив на строителни материали. Концесията на земите край Каята е дадена на софийска фирма за срок от 25 години. Добивът на трошен камък ще се разпростира на 400 декара.

Местните, обаче виждат сериозна заплаха в концесията и настояват тя да бъде абсолютно отменена.

"Заблуждават хората, че откриват работни места, а те откриват 2 или 3. Второ, концесията се намира само на 100 метра от питейните извори!", твърди Димка Георгиева от инициативния комитет "Винарско за достоен живот".

Кметът на село Винарско Стайко Манев също изтъква, че се иска пълното спиране на концесията, "Искаме най-после институциите да ни чуят! Искаме да си защитим нашите права!", категоричен е Манев.

Коментари

Още от последните новини