Потвърдиха два случая на коронавирус у нас, търси се нулевият пациент

Потвърдиха два случая на коронавирус у нас, търси се нулевият пациент - E-Burgas.com

Регистрирани са първите два случая на коронавирус у нас. Те са засечени в Плевен и Габрово. Това потвърдиха от Националния оперативен щаб на извънреден брифинг в полунощ, цитирани от Нова тв. 

Двама пациенти - мъж на 27 години и жена на 75, са дали положителни проби на първите и вторите им направени тестове. Заболелите са хоспитализирани преди няколко дни в отделение за хора, за които се е предполагало, че може да страдат от COVID-19. Те вече са в добро здравословно състояние.

"Това не са напълно достоверни данни и продължаваме с последващите изследвания и с установяването на контактни лица. Положителните проби вече пътуват към София", съобщи началникът на Военномедицинска академия /ВМА/ генерал-майор Венцислав Мутафчийски. И допълни: "Нулевият пациент се губи".

Тази нощ материалите ще бъдат доставени в Националната референтна лаборатория. Пациентите няма да бъдат транспортирани в други болници.

"Губи ни се нулевият пациент. Тези пациенти не отговарят на профила да са пътували. Нямат връзка с рискови дестинации", призна проф. Мутафчийски.

"Мийте ръцете си редовно - поне по 20 пъти на ден на редовни интервали, ползвайте дезинфектант за ръце и не се возете в претъпкани средства на обществения транспорт", каза шефът на ВМА. Той разясни, че заразно болни не се разнасят из страната, а си остават там, където са диагностицирани.

Днес 10.00 сутринта оперативният щаб ще съобщи окончателния резултат от последната контролна проба.

Коментари

Още от последните новини