Две магистрали ще свързват пристанището на Александруполис с Бургас и Варна

Две магистрали ще свързват пристанището на Александруполис с Бургас и Варна  - E-Burgas.com
Снимка БТА

За изграждането на две магистрали, които да свързват гръцкото пристанище Александруполис на Егейско море с българските черноморски Бургас и Варна, подписаха във Варна днес премиерите на България и Гърция Бойко Борисов и Алексис Ципрас. Това стана по време на петата среща на Балканската четворка, в която влизат още Румъния и Сърбия, чийто премиер Виорика Дънчила и президент Александър Вучич също присъстваха. На срещата на високо равнище този път се присъедини и премиерът на Израел Бенямин Нетаняху. Срещата се проведе в Евксиноград.

Нашата четворка и събирането ни тук винаги е имала една цел - да повдигнем нивото на свързаност с ЕС по абсолютно всякакъв начин, каза българският премиер.

"Ние сме убедени, че с влизането на Сърбия в Европейския съюз той ще стане по-силен. Нашата обща политика не е насочена срещу никоя страна. Ние искаме мир и просперитет за целия регион", обяви Борисов.

"Нашата енергийна политика е такава, че в газовия хъб "Балкан" ще идва газ от всякъде. Това ще е добре за икономиките на всички държави, защото конкуренцията ще намалява цените и ще можем да купуваме евтино газ. Бенямин Нетаняху като чу какво обсъждаме за енергийните прокти каза: Чакайте, искаме да се включим и ние", разкри Борисов.

"С Алексис Ципрас решихме да подпишем, но след като бъде прието в парламентите на двете страни, да се построи един скоростен път от Александруполис. Тази отсечка ще ни свързва нагоре на Север с Румъния, на запад с Белград и Скопие. Ще има директна връзка между Егейско и Черно море. Защо ние да нямаме два кея на Егейско море - Солун и Александруполис, а Гърция да имат кейове на Черно море и Дунава?", попита министър-председателят.

Това е целта на всички - да обединяваме и икономиките да работят. Нашата политика е точно в традициите на ЕС - свързаност, повишаване на доходите, развитие на пазарите, инфраструктурата. Ето виждате - пътят от Белград до Истанбул се взима вече без един светофар. За нас вече е много важно румънското председателство.

Днес обсъждахме възможността четирите страни да се кандидатираме за провеждането на общо Световно първенство по футбол през 2030 година. Правим всичко, за да развиваме региона", категоричен беше премиерът.

Източник: dir.bg

Коментари

Още от последните новини