Двамата загинали край Ахтопол са герои, втурнали да спасяват давещи се в бурното море

Двамата загинали край Ахтопол са герои, втурнали да спасяват давещи се в бурното море - E-Burgas.com

Единият е баща на малко детенце, а другият любим човек на млада жена

Ивайло Николов е спасителят, който е вадил удавници от неохраняемата зона на плаж в Ахтопол вчера. Постът му е на 305 метра от мястото. Във водата е имало общо четирима давещи се, от които двама не са оцелели. Точно те са влезли във водата, за да спасяват другите давещи се. С тях на плажа са били и близките им - жената и детето на единия и приятелката на другия. Трагедията е огромна, предава БТВ: 

"Двама млади мъже се удавиха посред бял ден на плаж в Ахтопол. Мястото е между два плажа - Къмпинг "Делфин" и Ахтопол Север. Ивицата е доста голяма и посещавана, но оставена без охрана. Всичко се развива вчера по обед. Спасителите разказват:

С колегата бяхме на поста, видяхме, че от неохраняемата зона притичва жена и започва да ни маха, веднага разбрахме, че става нещо. Подадохме сигнал на колегите и тръгнахме веднага към неохраняемата зона. Видяхме един човек първоначално, влязохме с колегата, успяхме да го хванем и по време на извличането към брега, виждаме още един човек, който се е опитвал да помогне на давещия се и започва и той да се дави. С нас имаше двама туристи, които ни помогнаха, много сме благодарни.

Извадихме двамата души на брега, но дойде една жена с детенце и каза, че бащата на детето също е влязъл вътре да помага, но го няма и точно след няколко секунди идва още едно момиче и казва, че и нейният приятел е влязъл, но такива момчета нямаше, когато влязохме. Веднага повиках помощ от другите колеги, започнахме акция да ги търсим, но след около 20-тина минути, единият колега откри първото момче, извадихме го на брега, започна сърдечен масаж, вдишване уста в уста 30-тина минутки от екипа на спешна помощ, без успех. През това време търсихме и другия човек, след един час излезе и той. Общо взето това се случи." - разказва спасителят Ивайло Николов. 

"Когато е бурно морето, всеки път ни викат поне за един случай, а ние трябва да гледаме нашата зона. Трябва километър и 200 метра поне да измине медицинският екип. Тук се вдига най-голяма вълна. Това е найопасната зона",

Коментари

Още от последните новини