Два пъти повече учители и четири пъти повече ученици под карантина след 15 септември

Два пъти повече учители и четири пъти повече ученици под карантина след 15 септември  - E-Burgas.com

Два пъти повече учители и четири пъти повече ученици са поставени под карантина в сравнение с периода преди старта на учебната година, сочи статистиката на заразените у нас. Над 500 паралелки в страната са поставени под карантина.

В Габрово, който попада в тъмночервена зона, учениците вече са на ротационен принцип. 

На фона на скока на новозаразените в училищата учители и ученици в столичното 51 училище „Елисавета Багряна” се изследват за COVID-19 с по-щадящи тестове. Те не са инвазивни и се правят само със слюнка.

„Нашият начин за справяне в тази сложна ситуация е превенцията. Идеята е да го правим всяка седмица за всички учители и за отделни паралелки, в зависимост дали в тях има карантиниран. Най-хубаво би било да се прави ежеседмично на всички ученици, но това е много скъпо. Тестът е лесен и бърз”, коментира директорът на училището Асен Александров пред Нова телевизия. 

Учители споделят, че по този начин се чувстват много по-спокойни на работното си място. Когато тестът излезе положителен, се прави повторно тестване с по-инвазивен тест. Ако и той е положителен, заразеният незабавно се изпраща при лекар.

Коментари

Още от последните новини