Дубай строи мол, колкото „Черноморец-Арина“

Дубай строи мол, колкото „Черноморец-Арина“ - E-Burgas.com

Дубай - мол

Отдавна добил славата на "столица на шопинга" градът-емирство Дубай обяви, че иска да построи най-големия търговски център в света: "Mall of the World" - един истински град, свързан с покрити търговски улици, чиято температура ще се контролира, за да се избегнат горещините, съобщава БНР.

С този проект Дубай се надява да привлича всяка година по 180 милиона посетители като заложи на годишния, а не на сезонния туризъм.

Комплексът, който ще се разгърне на 743 000 кв. метра, според комюнике на правителството на Дубай, ще включва също и "най-големия покрит тематичен развлекателен парк в света", както и културен квартал с театри, всичко ще бъде свързано със стотина хотели. Предвидено е и място за разходки с дължина 7 км, обединяващо всички сгради, които ще останат открити през зимата и ще се покриват през лятото, за да избегнат горещините в емирството, където температурите достигат до 50 градуса от юни до септември. Любопитен факт е, че общата застроена площ е малко по-голяма от тази на проекта "Черноморец-Арина" в Бургас. По план върху 140-те декара на стадион  Черноморец трябваше да се изгради страхотен комплекс от зала, нов стадион, молове, административни билдинги, развлекателни центрове и др. Общата сума се изчисляваше на 500 милиона евро, а РЗП се планираше да е 657 хиляди кв.метра.  Проектът обаче остава на този етап само едно пожелание. В Дубай обаче инвестциите ще бъдат реализирани.

Правителството не уточнява кога ще започне строителството, с което е натоварен "Дубай холдинг", принадлежащ на монарха шейх Мохамед бен Рашед Ал Мактум. Кризата по дълга от 2009-а година принуди емирството да се откаже от много гигантски проекти, но оттогава Дубай успя да преструктурира планината от дългове, тежаща върху неговите компании, а икономиката му намери пътя към растежа. Въпреки че Дубай вече има един от най-големите търговски центрове в света "Дубай Мол" и се наложи като регионален туристически център, възползвал се от сътресенията в арабския свят, емирството, чиито петролни ресурси секнаха, насочи икономиката си в сферата на услугите.

Дубай успя да получи и организирането на световното изложение "Експо 2020", на което се надява да привлече 25 милиона посетители.

Коментари

Още от последните новини