Доставка на дърва или издаване на лична карта-така днес се купуват гласове

Доставка на дърва или издаване на лична карта-така днес се купуват гласове - E-Burgas.com

photo_verybig_267530

Доставка на дърва, раздаване на бира или безалкохолни напитки, извозване на гласоподаватели с автомобил, раздаване на кокошки, брашно купони за хляб, заплащане на държавни и банкови такси и издаване на лични карти, са част от облагите, които се предлагат на гласоподавателите, за да продадат своя глас.

Това сочат данните за образувани наказателни производства за даване на облага, за да се гласува за даден кандидат в избори, каза на Ваня Георгиева от МВР по време на дискусия на тема "Практически проблеми при разследването, разкриването и наказването на престъпления против избирателните права". Форумът се състоя в столичния хотел "Балкан", а негов организатор е асоциацията "Прозрачност без граници".

В преобладаващата част от случаите целта е била лицето да се склони да упражни правото си на избор в ползата на даден кандидат или на определена политическа партия.

По думите на Георгиева досъдебните производства са водени за предлагане или даване имотни облаги на малък кръг хора. Много малко са случаите, когато облагата е давана на по-голям кръг от лица.

Георгиева посочи, че сред причините за неуспешен изход на повечето разследвания са невъзможността да се съберат доказателства, както и законодателни проблеми. За да има извършено престъпление, според Наказателния кодекс, трябва да кандидатът да е регистриран, поясни тя. Друг проблем, по думите й, е непредвиждането на наказателна отговорност за продаване на гласове за определена политическа партия или коалиция. Нелогично е пасивният изборен подкуп в полза на определени кандидати да съставлява престъпление, а когато е в полза на политическа партия, деянието да е нормална обществена проява, каза Георгиева.

Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов посочи, че на последните избори в прокуратурата са получени около 400 сигнала за изборни нарушения. Образувани са над 20 предварителни производства и има една осъдителна присъда. Пресилено е да се мисли, че купуването на гласове е в размери, които могат да променят легитимния политически вот, смята той.

Източник:Vesti.bg

Коментари

Още от последните новини