Домати пътуват по 2500 км. до българския пазар

Българските производители на плодове и зеленчуци настояват за ясна стратегия и правила за развитие на сектора. Проблемът е с дъмпинговия внос на евтина и некачествена продукция.

Главният проблем е организацията на пазара с пресни плодове и зеленчуци, коментира Слави Трифонов – председател на Националния съюз на градинарите в България. По думите му не сме хармонизирали европейския регламент за пазара на плодове и зеленчуци. Нееднократно производителите са се обръщали към отговорните институции, но отговор на проблема не са получили. Търсим начин да се увеличи производството за вътрешното потребление, подчерта Трифонов, но няма чуваемост и за това.

Това, което се предлага на пазара, не е здравословно, убеден е той. Българският пазар е залят от домати, които са пропътували 2500 километра, алармира Слави Трифонов. Тези домати са третирани с препарати, за да издържат пътя до нашия пазар.
Пресните плодове и зеленчуци ощетявали бюджета като не се внася ДДС, защото те са оборотна стока, според Трифонов. Продажбата на пресни плодове и зеленчуци не се осчетоводяват или 85% от стоката не се облага с ДДС. Имало и други схеми с плодове и зеленчуци, с които да се източи бюджетът. При 8% ДДС "пералнята" се разваля, каза Слави Трифонов и затова смята, че и у нас трябва да падне ставката. Има значение в какво състояние консумираме плодовете и зеленчуците, отново акцентира той на здравословния начин на живот.

Коментари

Още новини