„Дом на изкуствата” ще има в Поморие

„Дом на изкуствата” ще има в Поморие - E-Burgas.com

От 130 проектни предложения, 42 бяха одобрени за финансиране по Втората покана от програмата за трансгранично сътрудничество между България и Турция, сред които е и проектът на Община Поморие за създаване на „Дом на изкуствата”, съобщиха от мстната администрация.

Това стана ясно по време на заседанието на Съвместния комитет за наблюдение на Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег – ИПП България – Турция 2014–2020 г, което се проведе на 13 декември 2018 г., в град Поморие. Заседанието беше председателствано от г-жа Деница Николова, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството и съ-председателствано от г-жа Бейза Туран, Министерство на външните работи на Република Турция.

Проектът на Община Поморие е за изграждане на културен център в сградата на бившия Пионерски дом, която е културна ценност от местно значение. Дейностите в проекта включват реконструиране на сградата, възстановяване на автентичния ѝ вид и превръщането ѝ, заедно със съществуващата танцова зала към Центъра за работа с деца, в нов културен център и Дом на изкуствата.

Партерът на сградата ще се обособи като Арт-клуб с изложбени площи. Стаите на етажа ще се оформят като ателиета за актьорско майсторство, рисуване, моделиране и пеене. Танцовата зала и сервизните помещения също ще бъдат основно ремонтирани, а сградата – изцяло санирана.

Одобреният проект е по Приоритетна ос 2 „Устойчив туризъм“ и е на стойност 499 489.66 EUR, която е 100% безвъзмездна финансова помощ.

Коментари

Още от последните новини