Доц. Попов: Топлото време ще пречупи коронавируса, но кривата е ще спада бавно

Доц. Попов: Топлото време ще пречупи коронавируса, но кривата е ще спада бавно  - E-Burgas.com
armymedia.bg

COVID-19 е интересно предизвикателство, отдавна ние, лекарите, се готвим за среща с подобен враг, който е свръхнеизвестен и неговата неяснота е наистина предизвикателство. Това сподели в сутрешния блок на БНТ полк. доц. д-р Георги Попов, началник на Катедра ''Инфекциозни болести'' във ВМА.

,,На този етап, при липсата на ваксина, лекуването с кръвна плазма се явява най-ефективното средство за лечение на вируса. За целта е необходимо да имаме дарители, реципиенти и Етична комисия, която да одобри едно подобно лечение. В случая донорът не определя на кого да се дари, това зависи от кръвната група, като АВ е универсален донор. Но искам да кажа, че лечението с кръвна плазма е прилагано и при други заболявания, като при някои вирусни хепатити'', разясни д-р Попов на въпрос за лечението с кръвна плазма.

,,Всички вирусни заболявания имат своите предпочитания към раса, генетични особености, но има и други фактори, като БЦС ваксинацията'', допълни той и посочи, че в повечето случаи е неизбежно да не се заразят лекарите, работещи на първа линия в борбата срещу COVID-19.

,,С настъпването на топлите месеци смятам, че това заболяване ще се овладее, но кривата на спада ще се проточи доста дълго. Ще се пречупи през топлите месеци, но когато застудее, ще настъпи новата вълна'', завърши д-р Георги Попов.

Коментари

Още от последните новини